Politiek
EO

Kritiek op Omtzigt: 'Als meer mensen zich zo gedragen, wordt het een rotzooi'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kritiek op Omtzigt: 'Als meer mensen zich zo gedragen, wordt het een rotzooi'

Oud-minister en oud-formateur Henk Kamp heeft het vertrouwen in Pieter Omtzigt verloren. Hij hoopt dat het CDA en Omtzigt snel op één lijn komen, zegt hij in Dit is de Dag: "Omtzigt kraakt zijn partij. Als meer mensen in de kamer zich zo gedragen, dan wordt het een rotzooi in Den Haag."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Kamp blijven er weinig gemeenschappelijke factoren over tussen Omtzigt en het CDA. "Omtzigt maakt een tegenstelling tussen wat het CDA doet en wat hij zelf doet. Wat hij zelf doet is allemaal erg succesvol, maar hij zegt ook dat hij binnen het CDA niet serieus wordt genomen."

Omdat Omtzigt één de belangrijkste mensen in de CDA-fractie is, zou hij meer verantwoordelijkheid moeten nemen, vervolgt Kamp. "Eigenlijk zou je moeten verwachten dat hij zijn best doet en het voortouw neemt om binnen de fractie de zaken op orde te krijgen."

Voorkeursstemmen

Ook is het vertrouwen in Omtzigt bij Kamp verdwenen. Ik geloof niet alles wat Omtzigt zegt. Hij zegt bijvoorbeeld dat hij in 2017 974.000 stemmen heeft gehad, maar als je het nakijkt in de verkiezingsuitslag zijn dat 97.600 stemmen. Dat is een beetje raar."

Daarom vindt Kamp dat het CDA de geest zo snel mogelijk in de fles moet zien te krijgen, omdat regeren zonder het CDA er volgens hem niet in zit. "Ik vind dat je moet vasthouden aan het CDA als regeringspartij. Met de PVV en Baudet kan je als VVD niet regeren en als je met CDA niet kan regeren dan lever je je uit aan links. In de laatste verkiezingsuitslag heeft de bevolking kenbaar gemaakt dit niet te willen."

Tijdbom

Ook Frans Weisglas, voormalig Kamervoorzitter, is kritisch. Omtzigt heeft met zijn rapport een tijdbom geplaatst in het CDA, vindt hij. "Omtzigt is de nummer twee op de lijst en is een factor van betekenis binnen het CDA. Het CDA zal dit moeten oplossen voordat er gepraat kan worden. Daarom vrees ik weer vertraging in de formatie."

De enige manier om dat te doen is volgens Weisglas het stellen van voorwaarden aan het CDA. "VVD en D66 moeten de voorwaarde stellen dat ze als het CDA als partij moet kunnen aantonen dat ze stabiel is en dat ze dus op één lijn zitten met Omtzigt. Dat is ongelooflijk ingewikkeld."

Volgens Kamp moet Omtzigt ook naar zichzelf kijken en heeft daar zelf duidelijke ideeën over. "Ik vind dat iemand die twintig jaar in de kamer zit, laat die op het Ministerie het voortouw nemen. Dan kan hij over alles meepraten."

Ster advertentie
Ster advertentie