Crisis-expert: 'Kabinet rommelt voort en daar los je geen crisis mee op'
- Nieuws
- Crisis-expert: 'Kabinet rommelt voort en daar los je geen crisis mee op'
Gaat het er vanavond van komen, de oplossing voor de vele crises waar we momenteel in verkeren? Aan het einde van de dag komen de coalitiepartijen bijeen om het te hebben over de problemen met stikstof, koopkracht, wonen en vluchtelingen. Veel vertrouwen in een goede afloop heeft hoogleraar Arjen Boin niet. Het kabinet, zegt hij bij Spraakmakers, heeft geen visie en rommelt maar voort.
Video niet beschikbaar
"Ze hakken te veel met de botte bijl", stelt luisteraar Tobi Schappert. De vier onderwerpen waar maar geen oplossing voor lijkt te komen, noemt ze "schrijnende dossiers". "Ik heb dit in mijn leven nog niet eerder meegemaakt." Persoonlijk is ze geraakt door het tekort aan betaalbare woningen. Ze heeft 6 jaar op een huisje moeten wachten, en daar is ze, als iemand van 72 "ontzettend door geraakt".
Dat van die botte bijl herkent Arjen Boin, hoogleraar publieke instituties en openbaar bestuur en gespecialiseerd in crisismanagement. Want dwangmaatregelen volgen vaak in een crisis, ziet hij.
Premier heeft geen visie
Het had allemaal niet zo ver hoeven komen als het kabinet visie had, zegt hij. "Het idee waar we naartoe gaan, dat ontbreekt hier. Onze premier houdt niet van een visie. Ik heb er in ieder geval nooit meer een gehoord. We zijn nu op een punt gekomen dan rommel je beetje voort en daar los je geen crisis mee op."
Een vergelijkbare situatie zoals in Tubbergen, waar het kabinet een gemeente overrulet in de opvang van asielzoekers, dat heeft historicus Leo Lucassen niet eerder gezien. "Ik heb het even uitgezocht, maar kon uiteindelijk geen eerder geval van dwang vinden."
De politiek wil er niet aan
Het had niet nodig geweest, vindt hij, want er is een uitweg uit deze crisis. Er ligt een "goed uitgedacht advies", onder meer van de eigen adviescommissie van het ministerie. Hierin staat dat volgens hem dat er een "grotere buffer" in opvangplekken nodig is. Want nu worden zomaar "tientallen plekken" gesloten als de instroom laag is.
Bovendien moet opvang een "wettelijke taak van gemeentes" worden, waar je ze ook "goed voor betaalt" en dat rekening houdt met het inwoneraantal. "Dan ben je er gewoon uit. Alleen de politiek wil er nog niet aan."
Lapmiddelen
Henk Nijboer, Tweede Kamerlid voor de PvdA, verwacht niet veel goeds van het overleg vanavond. "Ik vrees dat ze komen met lapmaatregelen en laffe oproepen aan werkgevers en werknemers en denken dat ze daarmee de tijd wel doorkomen. Maar dat betekent dat mensen steeds verder in de problemen komen."
Hijzelf wil de handschoen wel aantrekken. "Het minimumloon moet naar 14 euro per uur. Dat kunnen ze vanavond beslissen. En dan steunt het PvdA dat."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!