Kabinet 'moet handelen' na 'krachtig signaal' Rode Lijn-demonstratie: 'Wegkijken is geen optie'
- Nieuws
- Kabinet 'moet handelen' na 'krachtig signaal' Rode Lijn-demonstratie: 'Wegkijken is geen optie'
Zo'n 100 duizend mensen trokken naar Den Haag voor de Rode Lijn-demonstratie. Daarmee is het de grootste demonstratie in Nederland van de afgelopen 20 jaar, maar het kabinet heeft nog niet in het openbaar gereageerd op het protest. "Het kabinet moet handelen", zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty International en medeorganisator van de demonstratie, bij Spraakmakers.
De Rode Lijn-demonstratie was een roep richting de Nederlandse regering om in actie te komen tegen Israël en het oorlogsgeweld in Gaza. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft in de wandelgangen aan de zorgen te delen en een paar politici hebben gereageerd op sociale media, maar vanuit minister-president Schoof is het opvallend stil. Oudshoorn omschrijft de demonstratie als een "enorm krachtig signaal" richting de regering.
Collectief straffen
Veel demonstranten gingen voor het eerst de straat op en de demonstratie verliep "vreedzaam", vertelt Oudshoorn. Daarbij veroordeelt Amnesty International de daden van Hamas, onderstreept de directeur. Tegelijkertijd "vergoelijkt" dat niet het handelen van de regering-Netanyahu. "Je mag een volk niet collectief straffen. Dit zijn oorlogsmisdaden."
Het idee dat de demonstratie pro-Hamas zou zijn, weerspreekt Oudshoorn. "Je kan beide zeggen: de gijzelaars moeten vrij én geen genocide." Het Nederlandse kabinet, en dan met name minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken en minister-president Schoof, zouden "embargo's en sancties" tegen Israël moeten nemen, aldus Oudshoon. "Wegkijken is geen optie."
Publieke opinie
Volgens Oudshoorn is de publieke opinie "aan het verschuiven" en zijn 60 procent van de Nederlanders het niet eens met het huidige beleid van het kabinet richting Israël. Jimmy Dijk, fractievoorzitter van SP, is het daarmee eens en vindt ook dat de wapenhandel met Israël moet stoppen. "Het wordt echt tijd dat het kabinet serieus gaat reageren."
Bevriende staat
"Het collectief straffen van een bevolking is een oorlogsmisdaad", gaat Dijk verder. "Als baby’s worden uitgehongerd en daardoor sterven, moet je je als kabinet schamen dat je niet doet wat nodig is." Israël is een bevriende staat van Nederland en juist daarom zou ons kabinet hen kunnen aanspreken op de "fouten" die ze maken, stelt Dijk.
Toekijken
Beller Luc de Vries was bij de demonstratie. "Niemand in Nederland kan dit met droge ogen aanzien." Luisteraar Stefanie de Klerk had het gevoel "eindelijk iets te kunnen doen" en besloot daarom mee te demonstreren. "In de geschiedenis gaat verteld worden hoe de wereld collectief toekeek wat er gebeurde in Gaza."
Voor beller Wim van Dijk speelt vooral de rol van Hamas. "Ik denk dat het kabinet Israël nog steviger en nog meer steunen. Al zeggen ze niet openlijk dat ze Hamas steunen, dit soort demonstraties steunt hen en is een opkikker." Luisteraar Fataneh Farzad stelt dat de demonstratie niet om Hamas ging, maar om de onschuldige mensen die omkomen. "We willen vrede, mensen bij elkaar brengen en dat mensenrechten gehandhaafd worden."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!