Politiek
KRO-NCRV

Hoogleraar Wim Voermans: 'Nieuwe premier niet uit de rekken van Ikea trekken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar Wim Voermans: 'Nieuwe premier niet uit de rekken van Ikea trekken'

Informateur Kim Putters heeft in zijn rapport het verwarrende ‘extraparlementaire kabinet’ vervangen voor ‘Programkabinet’. Een term waar de formerende partijen zich in kunnen vinden. Een goede prestatie van Putters, vindt hoogleraar staatsrecht, Wim Voermans. "Het hinkt een beetje op twee gedachten: heel algemeen blijven, maar ook goede afspraken maken", aldus Voermans bij Spraakmakers.

Wim Voermans over de formatie en het verslag van Kim Putters

Toch staat er ondanks de creativiteit van Putters nog lang geen kabinet op het bordes. Daarvoor moeten nog een hoop hordes genomen worden. "De andere stappen blijven lastig", stelt Voermans. "Dit rapport ademt positiviteit, maar de voorwaarden zijn vertrouwen en politieke wil. Ik zie die twee nog ontbreken bij de partijen."

Foutjes

Volgens de hoogleraar weten PVV, NSC, VVD en BBB dondersgoed waar ze mee bezig zijn in dit staatsrechtelijke schouwspel. Maar toch zijn politieke foutjes nog steeds niet te vermijden: "Wilders bracht het afzien van het premierschap als een offer. Dan is het niet heel slim om vlak daarna te zeggen dat het staatsrechtelijk onjuist is. Dat is namelijk niet waar. De regel dat de leider van de grootste partij premier wordt, bestaat niet." Voermans wijst hierbij naar de formatie in 1977 waarbij de grootste partij PvdA door CDA en VVD aan de kant werd geduwd.

Premier uit de rekken van Ikea?

Nu er meer bekend is over de vorm is het aan de formerende partijen om over de inhoud te gaan praten. Toch wordt dit volgens Voermans overschaduwd door het ontbreken van een eventuele premier. "Wat je liever niet doet is een premier kiezen die je ergens uit de Ikea-rekken hebt gehaald, een captain of industry zeg maar", adviseert de hoogleraar. “Als democratische uitstraling is een soort bedrijfsleider, die niet op een lijst heeft gestaan, niet goed. Het kan eigenlijk ook niet naar het buitenland. Hoe wil je de rechtsstaat van bijvoorbeeld Hongarije dan nog bekritiseren?" Voermans adviseert de partijen dan ook om bij het kiezen van een premier nog even goed op de kieslijsten van hun partij te kijken.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie