Politiek
EO

Advies aan Pieter Omtzigt: omarm de kritiek en zeg waaróm je soms emotioneel wordt

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advies aan Pieter Omtzigt: omarm de kritiek en zeg waaróm je soms emotioneel wordt

Huilbuien, zijn stem verheffen, van de onderhandelingstafel weglopen, veel te lang twijfelen; de kritiek op Pieter Omtzigt liegt er niet om. Stel je dat je zijn spindoctor was, wat zou je hem dan adviseren? "Er zijn twee manieren: ontkennen of omarmen", zeggen oud-spindoctors Julia Wouters en Raymond Mens in de podcast De Spindoctors.

Meteen luisteren: de nieuwe aflevering van De Spindoctors - De Spindoctors

Als er allemaal vuiligheid over jou naar buiten komt, kun je er als politicus allereerst voor kiezen om gewoon duidelijk te maken dat het niet klopt, door het te ontkennen, zegt Mens. In de beeldvorming moet je ferm overkomen, zegt hij. "Bill Clinton zei altijd: 'strong and wrong beats weak and right'. Je kunt beter ernaast zitten en sterk overkomen, dan het juist hebben en zwak overkomen", aldus het voormalig communicatiehoofd van de VVD.

Mens denkt dat als zo’n verhaal over een Amerikaanse president de ronde zou doen, deze waarschijnlijk een reeks onverschrokken beslissingen zou nemen. "Maar ja, Pieter Omtzigt heeft niet de mogelijkheid om – bij wijze van spreken – even Somalië te gaan bombarderen om sterk over te komen, dus misschien zou ik wel kiezen voor de andere optie: de kritiek 'ownen'."

Labiel en hysterisch

Julia Wouters, voormalig communicatieadviseur van vicepremier Asscher (PvdA) adviseert tegenwoordig vooral vrouwen in de politiek. Daar adviseert ze dat 'ownen' ook altijd. "Als je emoties toont of je laat je gaan, dan denken mensen: 'ze is labiel, ze is hysterisch'. Dus mijn advies is altijd: je moet het meteen ownen. Zeg: 'je kunt aan me zien dat ik er emotioneel van wordt, maar dat komt omdat …' en dan direct terug naar de inhoud", vertelt ze.

Pieter Omtzigt is dan wel geen vrouw, maar omdat hij eerder last had van een burn-out bestaat over hem ook het beeld dat hij labiel is. Hij kan dit ook omarmen en in zijn voordeel gebruiken, denkt Mens: "Kun je bijvoorbeeld niet zeggen dat je inderdaad een paar keer emotioneel bent geweest, en dat het misschien wel iets te veel was, maar dat je het deed met de juiste intenties? Dat je je gewoon zorgen maakt over de gevolgen van sommige beslissingen."

Wouters ziet wel uitdagingen als Omtzigt het wil ownen: "Het probleem van Pieter Omtzigt is dat hij in zijn spin niet duidelijk is. We weten niet waar hij naartoe werkt: hij wil niet in het kabinet maar wel gedogen, waarom wil hij dat dan wel? Zijn communicatielijn is niet voorspelbaar. Hij moet een rationele verklaring hebben waarom iets hem zo raakt", vindt ze.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie