Politiek
KRO-NCRV

Leidt kabinetsformatie naar extraparlementair kabinet of is het een politieke truc?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Leidt kabinetsformatie naar extraparlementair kabinet of is het een politieke truc?

Een doorbraak in de kabinetsformatie: zo werd het dinsdagavond gebracht toen bekend werd dat de 'volgende stap' van de formatie met PVV, VVD, NSC en BBB ingaat. In het Mediaforum van Spraakmakers hebben journalisten vooral nog veel vragen, zoals of dit nu een extraparlementair kabinet wordt of niet?

'Vooral veel vragen'

"Ik ben vooral benieuwd naar wat ze gaan doen en wat ze willen", zegt Sandrina Hadderingh van Omroep Gelderland. Want ondanks optimistische geluiden van Kim Putters vanaf landgoed de Zwaluwenberg in Hilversum, is over de inhoud nog weinig bekend. "Ik heb vooral nog heel veel vragen", aldus Hadderingh.

Er wordt nu al heel lang gesproken over dat extraparlementaire kabinet, maar de grote vraag is volgens Wilma Haan, adjunct-hoofdredacteur van NOS Nieuws, of de volgende stap niet gewoon naar een meerderheidskabinet leidt. "We weten eigenlijk helemaal niet waar dit heengaat", zegt Haan.

Politieke truc?

"Het begint morgen met kijken wat Putters adviseert. Dan is het inderdaad de vraag of dit een politieke truc is om uiteindelijk toch met zijn vieren op het bordes te staan, of komt er toch nog iets anders uit de hoge hoed?"

Volgens Haan is het voorstelbaar dat de partijen zelf het kabinet bestempelen als 'extraparlementair', maar dat in de media wordt bevraagd wat er nou eigenlijk extraparlementair is aan deze variant . "In deze fase proberen we die bal te volgen en te snappen wat er aan de hand is. Daar gaat nu alle energie in."

(Centrum)rechts kabinet

Het is volgens Haan ook nog te vroeg om het toekomstige kabinet te labelen, maar het label 'centrumrechts' waarover de vier partijen zelf graag spreken, dekt de lading volgens haar niet. "Wij noemen deze combinatie rechts. Wij vinden centrumrechts gewoon niet passend als je kijkt naar de partijprogramma’s en signaturen. Dan is het gewoon een rechtse combinatie."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie