Politiek
WNL

Vicepresident Raad van State roept politiek op tot realiteitszin

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vicepresident Raad van State roept politiek op tot realiteitszin

Thom de Graaf, vicepresident van de Raad van State, roept het kabinet en de Tweede Kamer op tot realiteitszin in het maken van beleid. De belangrijkste adviseur van de overheid doelt onder meer op het creëren van extra druk op de Raad van State door de Omgevingswet van Hugo de Jonge, maar ook op het doen van onrealistische beloftes.

Vicepresident Raad van State roept politiek op tot realiteitszin

De Graaf bracht vorige maand het jaarverslag van de Raad van State uit en tikte het kabinet maandag opnieuw op de vingers met betrekking tot de Voorjaarsnota. "Het meerjarig beleid van het kabinet levert een begrotingstekort van ongeveer drie procent op", aldus De Graaf in Sven op 1. "Daardoor is er heel weinig ruimte om buffers en tegenvallers op te vangen."

Eenvoud van wetgeving

Juridische adviezen van de Raad van State worden over het algemeen goed opgevolgd, luidt het oordeel van De Graaf. "Maar wanneer het gaat om beleid, komen ook politieke overwegingen in het spel en zijn de handen vaak politiek aan elkaar gebonden." Hij noemt de spreidingswet, die zonder wijzigingen naar de Kamer werd gestuurd ondanks forse kritiek, als voorbeeld. "Het kan makkelijker en simpeler. In het algemeen vragen wij aandacht voor eenvoud van wetgeving."

Eveneens vraagt De Graaf aandacht voor het scheppen van realistische verwachtingen. "We denken dat al het individuele leed door de overheid kan worden opgelost of tenminste kan worden gecompenseerd", bespiegelt hij. "Dat kun je op lange termijn niet volhouden. Zeg vooral ja op datgene dat je kunt waarmaken", luidt het advies van De Graaf.

D66-motie over koningshuis

De vicepresident en tevens D66-prominent stond ook kort stil bij de verworpen D66-motie betreffende de afschaffing van het koningshuis. "Het is verstandig eerst na te denken over wat de gevolgen zouden zijn en hoe je het wil regelen. Pas dan neem je een besluit of er iets moet worden gewijzigd", aldus De Graaf. "En nu leek het een beetje het omgekeerde, dus ik ben niet ontevreden met wat er uiteindelijk uit is gekomen."

Thom de Graaf (vicepresident Raad van State) over het oplossend vermogen van de overheid (16 mei 2023)

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie