Binnenland
WNL

LTO-voorman Van der Tak hint op een Landbouwakkoord

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. LTO-voorman Van der Tak hint op een Landbouwakkoord

LTO-voorzitter Sjaak van der Tak heeft er vertrouwen in dat er woensdag een Landbouwakkoord ligt. "Ik zou graag willen dat het er ligt", aldus Van der Tak in WNL Haagse Lobby.

Video niet beschikbaar

De Tweede Kamer stemt dinsdag over het stikstoffonds van 24,3 miljard. Tegelijkertijd staat woensdag als een laatste kans voor het Landbouwakkoord. Al maanden liggen boerenpartijen en het kabinet met elkaar overhoop over hoe het nu verder moet met de stikstofplannen. Met het fonds en het akkoord lijkt daar een einde aan te komen.

De LTO-voorman denk dat minister Van der Wal naast het Landbouwakkoord verder gaat kijken dan de agrarische sector alleen. "Ik verwacht dat de minister ook met andere partijen zoals de markt, banken en bedrijven gaat praten om tot oplossingen te komen." Van der Tak wil verder weinig loslaten: "We komen verder, maar: een broedende kip moet je niet storen."

Duidelijkheid

Stikstofgedeputeerde in Limburg Geert Gabriƫls is vooral blij dat er eindelijk "duidelijkheid komt". "Het gaat vooral ook om de transitiemaatregelen. Er is nu helemaal geen duidelijkheid over."

Hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans ziet juist helemaal geen heil in een dergelijk akkoord. "Vorige akkoorden die ook over transitie gingen hebben bewezen dat er niet zoveel is veranderd. Alleen de grote partijen zitten aan tafel."

'Ik hoop dat er een Landbouwakkoord komt' (15 mei 2023) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie