Politiek
KRO-NCRV

'We moeten kijken hoe we het recht op doorprocederen van vluchtelingen kunnen beperken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We moeten kijken hoe we het recht op doorprocederen van vluchtelingen kunnen beperken'

"Het instellen van een a- en een b-status gaat op uitvoeringsproblemen stuiten, en leidt tot onzekerheid bij statushouders", zegt GroenLinks Europarlementariër Tineke Strik bij Stand.nl.

Het CDA wil dat Nederland weer opnieuw onderscheid maakt tussen vluchtelingen met een permanente- en een tijdelijke verblijfsstatus, de zogenaamde a- en b-status. In de plannen krijgt een vluchteling met een b-status een tijdelijke verblijfsvergunning voor één tot maximaal drie jaar. In die tijd kan geen beroep gedaan worden op de Europese Gezinsherenigingsrichtlijn.

'Limbo-situatie slecht voor integratie'

Strik stelt dat veel vluchtelingen uit landen komen waar al lange tijd oorlog is. "En die ga je dan heel lang in een soort limbo-situatie zetten. Dat is een enorme belemmering voor hun integratie, en het echt gaan meedoen in de Nederlandse samenleving."

De Europarlementariër voorspelt een toenemende druk de IND, die nu al weinig capaciteit heeft. Maar ook op de rechtbanken, omdat veel vluchtelingen zullen procederen over hun status.

Oud-staatssecretaris van Justitie Job Cohen sluit zich aan bij de kritiek van Strik. Cohen was rond de eeuwwisseling verantwoordelijk voor het juist afschaffen van het toenmalige 'twee statussen-stelsel’. Ook hij zag tijdens dat stelsel de druk op de rechterlijke macht toenemen. "Als je een b-status had, dan wilde je een a-status, en als je die niet kreeg dan ging je verder procederen. En dat hebben we in een nieuwe wet geprobeerd tot een veel simpeler manier terug te brengen."

'Recht op doorprocederen beperken'

"Je moet met de uitvoerende partijen en ook met de rechtspraak in gesprek gaan om, te zien hoe we dat doorprocederen - en het recht daartoe - kunnen beperken, zegt CDA-Kamerlid Bart van den Brink. Hij voegt eraan toe dat dit op zo’n manier moet gebeuren, dat mensen krijgen wat hen toekomt op basis van hun vluchtelingenstatus. Van den Brink: “Het is belangrijk om recht te doen aan de verschillen die er zijn tussen mensen die op de vlucht zijn." Hij wijst daarmee op het belang van een permanente en een tijdelijke vluchtelingenstatus.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie