Politiek
NOSNTR

Rutte was lang tegen excuses, waarom maakt hij ze nu toch?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte was lang tegen excuses, waarom maakt hij ze nu toch?

Premier Rutte moest lange tijd niets weten van excuses voor het Nederlandse slavernijverleden. Zo zei hij twee jaar geleden nog dat excuses zouden leiden tot polarisatie. Toch kwam de premier vandaag met excuses. Politiek verslaggever Wilco Boom vertelde in Nieuws en Co hoe het komt dat Rutte van gedachten is veranderd.

"De roep om excuses is in de samenleving is aan het toenemen de afgelopen jaren", legt Boom uit. "Het besef groeit in de politiek, en ook daarbuiten, dat het slavernijverleden doorwerkt in de huidige maatschappelijke verhoudingen tussen bevolkingsgroepen."

Ook speelt volgens Boom mee dat een Kamermeerderheid inmiddels vóór excuses is. "Eerder dit jaar is een delegatie in Suriname geweest. Die kwam terug met de oproep om excuses te maken. En drie van de vier regeringspartijen wilden excuses, dat heeft natuurlijk ook invloed op de premier."

Zwarte piet

Bovendien is Ruttes 'persoonlijke denken veranderd', vertelt Boom. "Dat zie je wel vaker bij hem. In 2014 zei hij nog: zwarte piet is nou eenmaal zwart. Daar is hij ook genuanceerder over gaan denken. En dat geldt nu ook voor de slavernij."

Royale excuses

Volgens Boom waren Ruttes excuses stevig. "Je kunt dit echt wel royale excuses noemen. In zijn speech zei hij dat slavernij een misdaad tegen de menselijkheid is, hij benoemde de onmenselijke behandeling van tot slaaf gemaakten en verwees ook naar de slavenhandel in Nederlands-Indië, die vaak onderbelicht blijft."

"Ook benoemde Rutte dat er geen maat stond op de wreedheid waar tot slaaf gemaakten de dupe van waren. Wat dat betreft liet de toespraak niets aan duidelijkheid te wensen over."

Slavernij

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie