Politiek

'Groningers krijgen een hele messenset in de rug van hun eigen provinciale bestuur'

BNNVARA
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Groningers krijgen een hele messenset in de rug van hun eigen provinciale bestuur'

Het Dagblad van het Noorden komt vandaag met een opvallend verhaal: uit onderzoek van de krant blijkt dat de voor gaswinning verantwoordelijke gedeputeerde Henk Staghouwer zich heeft laten gebruiken door demissionair minister Blok. In De Nieuws BV spreekt Patrick Lodiers hierover met SP-kamerlid Sandra Beckerman en met onderzoeksjournalist Bas van Sluis, die het verhaal heeft gebracht.

Van Sluis licht de positie van gedeputeerde Henk Staghouwer toe. “Hij is de gedeputeerde van Groningen die ‘Versterking’ in zijn portefeuille heeft. Zoals iedereen zal weten, zijn er heel veel huizen beschadigd in de provincie Groningen en die worden versterkt. Althans, dat is de bedoeling. Er staan 26.000 huizen op de rol om in elk geval beoordeeld te worden of daar iets aan gedaan moet worden. Vanuit de provincie Groningen is de heer Staghouwer verantwoordelijk voor die versterking”, aldus Van Sluis.

Juridische steun te duur

Uit onderzoek van Bas van Sluis en zijn collega Lyanne Levy blijkt dat gedeputeerde Slaghouwer een verzoek heeft gekregen vanuit demissionair minister Blok om een steunbrief te schrijven. Dat heeft hij gedaan. De brief steunt het afwijzen van twee belangrijke amendementen van de Tweede Kamer als het gaat om de schadeafhandelingen van de gedupeerde Groningers. “Een van die wetswijzigingen is dat Groningers recht hebben op juridische ondersteuning, wat heel belangrijk is omdat lang niet iedereen daar het geld voor heeft”, legt Van Sluis uit. “Want als je een zaak tegen de overheid aanspant, is het fijn dat je bijgestaan wordt door een advocaat of jurist.”

Demissionair ministers Blok en Ollongren vonden de juridische steun aan de Groningers te duur en onuitvoerbaar, en wilden daarom de twee wetswijzigingen eruit hebben. “Er zou een debat volgen en het zou meneer Blok heel goed uitkomen als hij kon zwaaien met een briefje uit de provincie Groningen dat de regio Blok en Ollongren in hun mening steunden”, vertelt Van Sluis.

Die brief kwam er. Blok ontving de brief voorafgaand aan het belangrijk debat over gaswinning in Groningen. Van Sluis was zelf aanwezig bij het debat en zag dat de demissionair minister triomfantelijk met de brief zwaaide toen hij aan het woord kwam. “Blok vertelde vervolgens dat hij zich gesterkt voelde dat hij een brief vanuit Groningen had ontvangen”, zegt Van Sluis. Alleen kwam die brief helemaal niet van de provincie Groningen zelf, maar van gedeputeerde Staghouwer. Uit onderzoek van Van Sluis blijkt dat de brief al was ondertekend en verstuurd voordat de collega’s van aardbevingsgemeenten in de provincie Groningen inhoudelijk iets had kunnen zeggen.

Woest

Tweede Kamerlid Sandra Beckerman maakt zich woest over deze manier van besturen. Beckerman: “Dit is een heel pijnlijk inkijkje in een totaal verrotte bestuurscultuur”. Ze voegt eraan toe: “Gedupeerde Groningers die voeren al jarenlang een eindeloze strijd tegen de staat, tegen de NAM, tegen Shell en tegen de Exxon. De lokale en regionale provinciale overheid zou onvoorwaardelijk aan hun kant moeten staan. Nu blijkt dat ze in het geniep de kant van de minister hebben gekozen en dat ze gaan lobbyen tegen een voorstel wat gedupeerden recht zou geven op technische en juridische steun.”

Uit cijfers van EenVandaag blijkt dat het kabinet voor zichzelf miljoenen uitgeeft aan juridische steun. "Groningers moeten een ongelijke strijd voeren, moeten dat alleen doen en krijgen geen geld voor juridische steun. Dus voor mij was het cruciaal dat gedupeerden recht krijgen op die technische en juridische steun”, legt Beckerman uit.

'Het moet ophouden'

Wat Beckerman eigenlijk nóg erger vindt is dat de Groningers nog steeds de strijd moeten voeren. Als het aan haar ligt, neemt ze nog grotere stappen en zorgt ze ervoor dat de Groningers die strijd helemaal niet meer hoeven te voeren en eindelijk geholpen worden. “Maar na dit hele gevecht waar wij al jarenlang in zitten en waar gedupeerden echt helemaal ziek gemaakt, kapot gemaakt, murw gebeukt door hun eigen overheid zijn. Is dit ook nog een hele messenset in de rug van de gedupeerden vanuit hun provinciale bestuur”, zegt Beckerman geëmotioneerd.

Het moet volgens haar ophouden. “Luister naar de mensen die al jaren vastzitten in een kapot huis. En als je echt luistert, dan stop je met die strijd. Dan stop je met het wantrouwen van de Groningers en dan ga je eindelijk zorgen voor een crisisaanpak en ga je er eindelijk voor zorgen dat er voor elk huis een plan wordt gemaakt. En dat ga je niet die ramp alleen nog maar groter maken.”

Groningers staan er alleen voor

De formatie gaat vandaag verder in Groningen en daarbij wordt ook gedemonstreerd. Van Sluis was aanwezig bij die demonstratie vandaag en hij peilde de stemming. “Ik heb natuurlijk een reactie gevraagd bij het Groninger Gasberaad en de Groninger Bodem Beweging. De voorzitter van het Gasberaad was erg emotioneel.” Van Sluis legt uit dat de voorzitter er eigenlijk altijd wel vanaf wist, maar dat hij hoopte dat de gemeenten en de provincie aan hun kant zouden staan.

De voorzitter reageerde vervolgens: “Als je dit dan leest dan word je eigenlijk bevestigd in dat wij ook nog geen medestander in hen vinden.” De Groningers hebben door de uitkomst van dit onderzoek nog meer het gevoel dat ze het echt alleen moeten doen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie