Economie
NOS

NAM wil geen kleine gasvelden meer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NAM wil geen kleine gasvelden meer

De NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij, wil af van de meeste gasvelden. De 112 kleine gas- en olievelden op land en op zee zullen worden ondergebracht in vier nieuwe bv's, waar uiteindelijk een nieuwe eigenaar voor moet worden gezocht.

Het Groningenveld - waarvan de sluiting al is aangekondigd - en de ondergrondse opslagen in Norg en Grijpskerk zijn geen onderdeel van de herstructurering en blijven onderdeel van van het bedrijf, dat voor 50 procent van Shell is en voor 50 procent van ExxonMobil.

"Dat de NAM nu in een klap af wil van de kleine gasvelden is een grote stap", zegt René Peters van onderzoeksinstituut TNO. "Al was de ontwikkeling wel eerder ingezet: het bedrijf stootte al langer gasvelden af. Ze waren al niet meer de grootste op de Noordzee, maar nog wel een van de vier grote spelers."

Bekijk hier het gesprek met René Peters van onderzoeksinstituut TNO

Facturen

Volgens Peters is het nog de vraag of er geïnteresseerde kopers zijn voor de velden. "Heel veel velden zijn namelijk al bijna leeg. Al zijn er ook nog spelers die geld uit de laatste restjes denken te kunnen halen. Dat zijn kleinere partijen die tegen lagere kosten kunnen werken."

Nationaal Ombudsman Reinier van Zutphen concludeerde maandag nog dat de afhandeling van de aardbevingsschade in Groningen een eigen bewindspersoon nodig heeft in het nieuwe kabinet. Zo wachten duizenden mensen nog op versterking van hun huizen of een compensatieregeling.

Het Financieele Dagblad noemt de timing van NAM saillant. Gister werd bekend dat de NAM de facturen die het krijgt voor de versterking van huizen niet wil betalen. Het bedrijf zou vinden dat de rekeningen niet voldoende zijn onderbouwd.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie