Binnenland
KRO-NCRV

Speciale minister voor gedupeerden Groningen? 'Dat is de oplossing niet'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Speciale minister voor gedupeerden Groningen? 'Dat is de oplossing niet'

Hoe sympathiek de oproep van de nationale ombudsman voor gedupeerde Groningers ook is, een speciale staatssecretaris of minister is de oplossing niet. Dat zeggen meerdere Groningers en betrokkenen bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen vindt dat er in een nieuw kabinet een minister of staatssecretaris moet komen die aan de slag gaat met de aardbevingsproblemen in Groningen. Duizenden bewoners in de provincie wachten nog op herstel van de schade. Bij 8 procent van de 26.000 huizen is werkzaamheden verricht, 6 procent is in behandeling.

Sceptisch

Gedupeerde Richard Wildeman snapt de oproep van de ombudsman en is blij met de aandacht voor de problemen, maar is tegelijkertijd sceptisch. “Het is zo’n grote brij geworden. Er zal iemand op moeten staan om zich hier hard voor te maken.” Maar dat hoeft niet per se een minister en staatssecretaris te zijn, vindt Wildeman.

De Groninger vindt het ongehoord dat alleen de mensen die er continu mee bezig zijn, soms hulp krijgen. Zelf heeft hij als ondernemer die tijd niet. “De mensen die zich het meest laten horen, vallen op en worden wel geholpen. Dat zorgt voor onrust onderling.”

Minder juridische toetsen

Pieter Huitema, advocaat namens duizenden gedupeerden, ziet ook geen directe oplossing door het benoemen van een minister of staatssecretaris. “Ik vrees dat als je één iemand aanstelt, die tegen dezelfde problemen aanloopt met uitvoeringsinstanties die met elkaar in de clinch liggen.” Bovendien is er al een nationaal coördinator geweest (Hans Alders) die ook niet voor een betere afhandeling kon zorgen, stelt Huitema.

Volgens de advocaat zouden er vooral minder juridische toetsen moeten zijn. “Het wordt mensen zo moeilijk gemaakt om überhaupt een vergoeding te krijgen. We moeten die hobbels wegnemen. Dan krijgen mensen soms maar eens iets extra waar ze misschien geen recht op hebben.”

Groninger André Doorlag is voorstander van het omkeren van de bewijslast. “Nu wordt per scheur bekeken of die door bevingen komt of niet.”

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie