Politiek
BNNVARA

Peter Kwint (SP) stopt: 'Ik werd steeds cynischer over de politiek'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Peter Kwint (SP) stopt: 'Ik werd steeds cynischer over de politiek'

SP-Kamerlid Peter Kwint keert niet terug in de Tweede Kamer na de verkiezingen in november. Dat laat hij weten op Twitter. "Ik merkte dat de politiek steeds meer met zichzelf bezig was en steeds minder de problemen van mensen aan het oplossen was", reageert hij in De Nieuws BV. "En ik merkte voor mijzelf dat het moeite koste om dat om te zetten in energie om daar wat mee te gaan doen."

De ene na de andere politicus kondigt deze dagen aan dat ze na de Tweede Kamerverkiezingen niet meer terugkeren. Gisteren lieten DENK-Fractievoorzitter Farid Azarkan en BIJ1-lijsttrekker Sylvana Simons weten niet meer verkiesbaar te zijn. Peter Kwint kan na vandaag aan dat lijstje worden toegevoegd.

Cynischer over politiek

"Afgelopen zaterdag heeft mijn partij een kandidatencommissie aangesteld voor de nieuwe lijst. En ik dacht, laat ik ze wat werk uit handen nemen door nu het besluit dat ik steeds definitiever had in mijn hoofd, wereldkundig te maken", aldus Kwint.

Op sommige aspecten werd Kwint steeds cynischer over de politiek, vertelt hij. "Ik merkte dat de politiek steeds meer met zichzelf bezig was en steeds minder de problemen van mensen aan het oplossen was. En ik merkte voor mijzelf dat het moeite koste om dat om te zetten in energie om daar wat mee te gaan doen", aldus Kwint.

Chagrijn omzetten in daadkracht

De afgelopen jaren boog het SP-Kamerlid zich over het Groninger gasdossier en de aardbevingsschade aldaar. "De desinteresse waarmee er op dat rapport gereageerd werd door vooral premier Rutte tijdens dat debat, toen had ik zoiets van, als dit al onvoldoende helpt, zo'n groot en uitgebreid onderzoek, dan ga ik maar eens nadenken of ik iets anders kan gaan doen."

"Ik vind dat Nederland recht heeft op volksvertegenwoordigers die hun chagrijn over de politiek kunnen omzetten in de daadkracht om daar iets aan te gaan doen. Ik vind dat dat de verplichting is die je aangaat als je tegen een kandidatenlijst zegt, zet mij maar op die plek", zegt Kwint. Het Kamerlid wist niet of hij nog vier jaar dat waar zou kunnen maken.

Als Kamerlid word je in een bevoorrechte positie gebracht, waar je namens een deel van Nederland mag proberen dingen beter te maken, vindt Kwint. "Dat is schitterend, en ik nodig iedereen uit om dat ook te doen. Word vooral politiek actief", aldus Kwint. "Maar voor mij (...) is het een mooi moment om er een punt achter te zetten."

Politieke carrière Kwint

Al 16 jaar is Kwint actief in politiek Den Haag, en sinds 2017 zat hij in de Kamer. Het SP-Kamerlid was woordvoerder onderwijs, cultuur en media van de SP-fractie. Daarnaast was hij lid van de parlementaire enquêtecommissie naar de aardgaswinning in Groningen.

Wat Kwint gaat doen nadat hij in december de Kamer verlaat, is nog niet concreet. Wel laat hij in zijn afscheidsbrief aan de SP weten dat hij hoopt dat er een 'gezondere balans tussen zijn werk en sociale leven' zal zijn.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie