Politiek
WNL

Voormalig VVD-leider Nijpels roept Yeşilgöz op afstand te nemen van uitspraken Brekelmans

foto: ANPfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Voormalig VVD-leider Nijpels roept Yeşilgöz op afstand te nemen van uitspraken Brekelmans

Voormalig VVD-partijleider Ed Nijpels roept kandidaat-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz op de opmerking van Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans over samenwerking met de PVV niet te steunen. Dat vertelt hij in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

In een interview met EW Magazine zei VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans dat de deur op een kier staat voor de PVV. De partij van Geert Wilders kan nodig zijn om de asielinstroom in perken, zo schetste Brekelmans.

'Daar moeten wij als VVD ver vandaan blijven'

In een tweet uitte Nijpels zijn ongenoegen. "Brekelmans wil dealen met abjecte opvattingen van Wilders over vluchtelingen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Het verbaast mij dat hij dit pad op gaat", gaat Nijpels verder bij Sven op 1. "Dat nota bene een jong Kamerlid van de VVD, op het vluchtelingenitem waar het kabinet over is gevallen, pleit voor samenwerking met PVV."

Nijpels vindt dat "wij als VVD daar heel ver vandaan moeten blijven". Hij pleit daarin zelfs voor het uitsluiten van de partij van Wilders. "PVV heeft echt abjecte opvattingen over vluchtelingen en het vreemdelingenbeleid. Zij discrimineren en beledigen."

Oproep aan Yeşilgöz

De oud-partijleider vraagt zich af hoe Brekelmans het "in zijn hoofd haalt om een paar maanden voor de verkiezingen zo'n koerswijziging in te zetten". Het drijft Nijpels zelfs tot boosheid. "Ik word zelden boos, maar dit stuit mij echt tegen de borst. Ik wil Ruben Brekelmans adviseren vanavond een aspirientje te slikken en vroeg naar bed te gaan. Dan is hij morgen dit soort ideeën kwijtgeraakt, dat hoop ik echt."

Het gaat Nijpels vooral om verschillende morele opvattingen over vluchtelingen. Hij vindt samenwerken met de PVV iets wat tegen het VVD-beleid ingaat. Hij doet daarom een oproep aan Yeşilgöz. "Ik hoop dat zij snel afstand neemt van deze opvatting."

Ed Nijpels (voormalig VVD-partijleider) en Alexander Rinnooy Kan (D66-prominent) over het veranderende politieke landschap (24 juli 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie