Politiek
NOSNTR

Verkiezingen zorgen voor overuren bij Haagse lobbyisten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verkiezingen zorgen voor overuren bij Haagse lobbyisten

Terwijl de campings, bungalowparken en stranden vollopen met vakantiegangers, zijn in Den Haag juist alle verloven ingetrokken. Daar wordt hard naar de verkiezingen van 22 november toegewerkt. En dan niet alleen bij de verschillende politieke partijen. Het drukst is het misschien wel in lobbyland. Daar hopen lobbykantoren, grote bedrijven en belangenorganisaties nog invloed uit te oefenen op de partijprogramma's. Arco Timmermans is bijzonder hoogleraar Public Affairs, en wordt ook wel "de lobbyprofessor" genoemd. Hij vertelt erover in Nieuws en Co.

Lobby tijd aangebroken in politiek Den Haag

Video niet beschikbaar

"Deze periode is heel belangrijk, want ik denk dat we de meest onzekere periode ingaan die we ooit hebben meegemaakt in aanloop naar de verkiezingen", zegt Timmermans.

Onzekerheid

"Er is heel veel onzekerheid en daarom hebben de lobbyadviseurs het druk", aldus Timmermans. "Hun rol is eigenlijk om allerlei organisaties te helpen zodat ze hun weg kunnen vinden in dit onzekere landschap."

Iedereen die een beetje invloed wil hebben op de agenda van het komende kabinet wil nu lobbyen. "Dat zijn bedrijven, brancheorganisaties, maar ook heel veel publieke organisaties." Volgens Timmermans gaat het dan onder andere om gemeentes en de waterschappen. Daarnaast doen ook steeds meer burgergroepen mee in het lobbyen.

Kritiek

De adviseurs helpen dus om bedrijven en andere organisaties een koers te geven. Bijvoorbeeld door na te denken over eventuele namen voor de verschillende kandidatenlijsten. "De poppetjes, wie worden de belangrijke spelers en wat worden hun standpunten. Dit is nu allemaal een beetje terreinverkenning om te kijken wat ze hebben aan de toekomstig gekozen volksvertegenwoordigers", aldus Timmermans. Politieke partijen zijn nu bezig met het maken van partijprogramma's. Ook op deze inhoud proberen lobbyisten invloed uit te oefenen.

Er is ook kritiek op het lobbyen. Zo is er vanuit Europa al eerder gewaarschuwd dat de lobbyruimte in Nederland te groot is. Timmermans denkt dat deze kritiek terecht is. "Ik denk dat we allemaal geholpen zijn met meer transparantie op het lobbyspel. We moeten er erg op letten dan we in Nederland geen scheefgroei gaan krijgen van wie zijn belangen goed naar voren kan brengen en wie bijvoorbeeld niet die middelen heeft", aldus Timmermans. Nu zijn er volgens Timmermans ook groepen die vaak verliezen, zoals jongeren of ouderen.

Haagse lobby

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie