Politiek
WNL

Oud-minister Knapen over 'effectloze' westerse sancties tegen Rusland: 'Westen heeft onjuist zelfbeeld dominantie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-minister Knapen over 'effectloze' westerse sancties tegen Rusland: 'Westen heeft onjuist zelfbeeld dominantie'

Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen ziet dat de westerse sancties tegen Rusland nauwelijks effect hebben. "We denken nog steeds dat het Westen een heel groot blok in de wereld is die de toon van de muziek bepaalt. Maar een groot deel van de wereld steunt deze sancties niet. Het idee dat sancties een doorslaggevend wapen zouden zijn, is gebaseerd op de illusie dat het Westen nog altijd de toon in de wereld bepaalt. Dat is niet zo."

Volgens Knapen is het zelfbeeld dat het Westen heeft van zichzelf onjuist. "Ik denk dat wij nog altijd het idee hebben dat het Westen een belangrijke stempel op de wereld drukt. Maar we zijn lang niet zo dominant meer in vergelijking met twintig tot vijfentwintig jaar geleden."

Ben Knapen (voormalig CDA-minister van Buitenlandse Zaken): 'Westen heeft onjuist zelfbeeld van dominantie' (3 januari 2024) - Sven op 1

Verschuiving

De oud-minister noemt in Sven op 1 het Bruto Nationaal Product als voorbeeld. "Als je landen met elkaar vergelijkt en kijkt naar hun koopkracht, dan zie je een enorme verschuiving in de wereld, waarbij Europa simpelweg een stuk kleiner is geworden en minder gewicht heeft."

Knapen benadrukt daarnaast dat de sancties wel degelijk invloed hebben gehad op Rusland, maar dat het door gebrek aan steun niet het gewenste effect heeft gekregen. "Het heeft wel schade voor Rusland berokkend, want je ziet niet voor niets dat Rusland enorme moeite heeft gedaan om elders compensatie te kunnen vinden."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie