Politiek
EO

'Rutte wíl helemaal niet in debat met Caroline van der Plas'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Rutte wíl helemaal niet in debat met Caroline van der Plas'

Afgelopen woensdag zei premier Rutte graag in debat te gaan met BBB-leider Caroline van der Plas. Dat kan hij mooi zeggen, maar hij wil het eigenlijk helemaal niet. Dat zegt voormalig VVD-communicatieman Raymond Mens in de nieuwe aflevering van de podcast De Spindoctors. "Hij heeft daar helemaal geen behoefte aan, maar dat kan hij niet zeggen."

#1 - 'Rutte heeft geen belang bij debat met Caroline van der Plas' (S04) - De Spindoctors

Volgens Mens maakt Rutte zijn concurrent BBB namelijk groot als hij ermee in debat en dat is campagnetechnisch helemaal niet slim. "Hij wil zich afzetten tegen de linkse wolk, de combinatie GroenLinks en PvdA", zegt Mens.

Rutte zei in Jinek dat hij graag tijdens het NOS Slotdebat in debat gaat met Van der Plas, maar het schema daarvan staat al lang klaar, stelt Mens. “Bij de NOS vliegen de potloden in de lucht want die hebben allemaal een heel schema gemaakt. Dat is helemaal uitonderhandeld. Als ze hieraan gaan voldoen, zijn er nog 12 lijsttrekkers die wel met iemand in debat willen."

De premier zal ongetwijfeld wel uitnodigingen krijgen van talkshows en radioprogramma's om daar met BBB in debat te gaan. "Maar helaas, dan is zijn agenda vast he-le-maal vol", zegt oud-PvdA-adviseur Julia Wouters sarcastisch.

Overigens sluit Mens niet helemaal uit dat Rutte en Van der Plas rechtstreeks in debat gaan, maar dan moet de druk wel héél hoog zijn voor Rutte. In mei 2019 ging Rutte bijvoorbeeld 1 op 1 in debat met Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet, omdat die partij heel goed in de peilingen stond. Uiteindelijk won de PvdA overigens die verkiezingen.

Onderhandelen

Sowieso wordt er achter de schermen flink onderhandeld, vertellen Mens en Wouters, die ook in de podcast zit. Rutte zat alleen aan tafel en sprak over de geopolitiek en de oorlog in Oekraïne, die deze week precies een jaar onderweg is. "Meestal bedingt hij dat wel, dat hij de vloer krijgt om een half uur zijn kennis en ervaring kan delen", zegt Wouters.

Waarschijnlijk ook een product van onderhandeling: het woord 'stikstof' viel niet. Mens snapt dat wel. "Het is voor de premier natuurlijk fijn als hij kan praten over een jaar oorlog en niet over zoiets als stikstof."

De Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen staan weer voor de deur. In de podcast De Spindoctors praten we over de spins en frames van de campagne met voormalig PvdA-adviseur Julia Wouters en voormalig hoofd communicatie van de VVD, Raymond Mens.

Ster advertentie
Ster advertentie