Politiek
NOS

De beste zin uit de politiek in 2021

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De beste zin uit de politiek in 2021

Er is een hele hoop gezegd door politici in het jaar 2021, maar wat is nu de allerbeste zin uit de politiek van dit jaar?

De mooiste zin uit de politiek van 2021

“Ik wilde de opdracht eigenlijk bijna teruggeven, het was zo moeilijk.”, vertelt theatermaker en politiek historicus Eveline van Rijswijk in NOS Met het Oog op Morgen. Zij mag dit jaar de beste zin uit de politiek kiezen.

Zin

Het was dus helemaal niet makkelijk om een zin te kiezen uit de politiek dit jaar. Van Rijswijk was vooral bezig met wat ze niet wilde kiezen. “Ik wilde geen ophef kiezen of bedreigingen”, legt ze uit. Ze twijfelde ook nog tussen uitspraken van Rutte of van Kaag, dat is het allemaal niet geworden. “Het moest vooral echt representatief zijn.”

Allemaal

De beste zin uit de politiek 2021 komt uiteindelijk van Hugo de Jonge. Hij zei de zin tijdens een persconferentie in december. Van Rijswijk heeft hem gekozen omdat het een zin was die over ‘ons allemaal’ ging. “Het virus en de vaccinatie ertegen werken soms als een splijtzwam. In de samenleving. Tussen vrienden. In families. In gezinnen zelfs. Maar we zijn niet elkaars vijand. Het virus is onze vijand”, dat vertelde Hugo de Jonge tijdens die persconferentie over corona en de samenleving.

Representatief

De zin is volgens van Rijswijk een goede representatie van de taal van de persconferenties. “Ik merk op, dat als ik daar naar kijk, dat ik eigenlijk nog maar nauwelijks let op wat ze zeggen.” Dat terwijl ze het eigenlijk een hele mooi zin vindt. “Dit zegt wel heel veel over 2021. Die tweedeling en de polarisatie, daarom is dit mijn zin geworden.”

Ster advertentie
Ster advertentie