Politiek
WNL

Over de sms-gate van Rutte: 'Kamer lijkt soms controle over zichzelf kwijt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Over de sms-gate van Rutte: 'Kamer lijkt soms controle over zichzelf kwijt'

Speelde Mark Rutte met het wissen van sms-berichtjes een vies politiek spelletje, of stelde de oppositie zich te aanvallend en wantrouwend op? "Als we echt openheid willen, ook de Kamer, had je ook vooraf allerlei vragen kunnen stellen hierover", zegt publicist en columnist Aylin Bilic erover In de Kantine. "Iedereen wist al jaren dat deze man een Nokia had."

Volgens politiek verslaggever Laurens Boven werd het debat over de sms’jes ongemakkelijk omdat de oppositie in feite zei: 'Hoor eens, het is net alsof jij met voorbedachte rade een oude telefoon hebt zodat je in deze situatie komt dat je sms’jes hele tijd moet wissen.' Boven denkt "niet dat dat zo is", zegt hij.

Bovendien hield premier Rutte zich aan de Handreiking Chatberichten 2020. Daarin staan de verplichtingen uit de Archiefwet uitgewerkt voor ambtenaren en bewindspersonen, en dus ook wie verantwoordelijk is voor het selecteren van beleidsrelevante chatberichten: 'De medewerker is als deelnemer aan de chatconversatie als enige in staat om goed in te schatten welke berichten bij de reconstructie van bestuurlijke besluitvorming van belang zijn en dus bewaard moeten worden.' Rutte is in dit geval 'de medewerker', en hield zich gewoon aan de regels.

'Met Klaver was de botsing het hardst'

Het viel Boven op dat Rutte op een bepaald moment een andere houding aannam. "Een houding die aangaf dat hij het niet meer accepteerde." Dat gebeurde toen GroenLinks-leider Jesse Klaver zei alle sms'jes, of in ieder geval de metadata daarvan, te willen hebben. "Hij beriep zich daarbij op de Grondwet, Artikel 68, dat elk Kamerlid altijd recht heeft op alle informatie", legt Boven uit.

"Dat was het moment waarop de botsing het hardst was. Ik had zelf toen ik er naar keek de indruk dat Rutte de behoefte voelt om de Kamer een beetje te disciplineren, omdat dit recht heel ver gaat. Maar de Kamer lijkt zelf soms een beetje de controle over zichzelf kwijt."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie