Binnenland
EO

Sms-berichten brengen premier Rutte in het nauw

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sms-berichten brengen premier Rutte in het nauw

De ‘Rutte-doctrine’. Of: 'Teflon Mark'. Deze weinig flatteuze termen kleven aan het achterste van de premier en daar kwam vandaag een nieuw hoofdstuk bij. Want Mark Rutte verwijderde tot voor kort dagelijks sms'jes. En daarmee kan de premier niet door journalisten gecontroleerd worden, zo vertelt Rutte-watcher Petra de Koning in Dit is de Dag op NPO Radio 1. Een serieuze fout.

“Stel dat Mark Rutte met Toeslagouders sms’t, dan moeten journalisten dat bijvoorbeeld na vijf of tien jaar kunnen inzien om te zien hoe hij hen benaderd heeft. Wellicht heeft hij de ouders iets beloofd. We weten nu niet wat Rutte in alle verwijderde sms’jes heeft gezegd. Misschien heeft hij iets te verbergen.”

Uri Rosenthal is een vertrouweling van de premier en minister in zijn eerste kabinet. Hij gelooft in de onschuld van Rutte. Volgens Rosenthal is het maar de vraag of het gaat helpen wanneer je alles op tafel legt. “Hoe meer je openbaar maakt, des te meer politici gaan doen om ervoor te zorgen dat het niet te controleren valt. Dan gaan ze bijvoorbeeld plekken opzoeken waar niemand ze kan horen. Dat wil je ook niet.”

Exit Rutte?

Zo’n vaart zal het volgens journaliste Petra de Koning niet gaan lopen. “De coalitiepartijen laten hem niet vallen nu er oorlog in Oekraïne is. Bovendien heeft D66 een zware tijd achter de rug vanwege interne problemen met grensoverschrijdend gedrag.”

Voor Uri Rosenthal is een vertrek van Rutte uitgesloten. Hij sms’t regelmatig met de premier. “En dat zijn echt niet zulke spannende berichten. De laatste die ik ontving ging erover dat hij in het verkeer vast stond.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie