Politiek
NOSNTR

Kabinet debatteert over sms-gate: 'De oppositie spuugde vuur'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet debatteert over sms-gate: 'De oppositie spuugde vuur'

Een minister-president die zelf bepaalt welke appjes en sms'jes worden gearchiveerd en welke worden weggegooid is onacceptabel. Dat is de conclusie van de Tweede Kamer na een soms emotioneel en stekelig debat met premier Rutte. In NOS Nieuws en Co praat politiek verslaggever Wilma Borgman je bij.

"De onderlinge verhoudingen zijn behoorlijk bedorven", zegt Borgman. "De oppositie spuugde vuur. Hoe haalde Rutte het in zijn hoofd om de controleur van de macht, de volksvertegenwoordiging, het hoogste orgaan in de democratie zomaar in de hoek te zetten? Maar de premier ging er stevig tegenin. Hij was buitengewoon strijdbaar. Het zegt heel veel over de sfeer tussen Rutte en de oppositie."

'Foutengevoelig'

Rutte verdedigde het feit dat hij zelf onbelangrijke of niet-bestuurlijk relevante appjes van zijn oude Nokia-telefoon verwijderde. De rest van de berichten stuurde hij door naar ambtenaren om te laten opslaan. "Ik houd mij aan de wet, ik houd mij aan de geest van de wet", zei hij.

Maar de Tweede Kamer vindt het op zijn zachtst gezegd onverstandig dat Rutte die schifting zelf maakt. "Het is bizar tijdrovend, maar ook foutengevoelig. Op de dag zelf is moeilijk in te schatten welke berichten jaren later belangrijk blijken te zijn", zei D66-Kamerlid Sneller.

In het debat is geen nieuwe informatie naar boven gekomen over belangrijke berichten die verdwenen blijken te zijn. Maar juist het feit dat de Kamer dit niet goed kan controleren leidt tot onvrede.

Patroon

De oppositiepartijen waren scherper in hun kritiek. Zij zien een patroon in het gedrag van Rutte. "Het heeft er alle schijn van dat het geheugen van de telefoon van de premier net zo selectief wordt ingezet als het geheugen van de premier zelf", zoals PvdA-fractievoorzitter Kuiken het verwoordde.

De suggestie van een deel van de oppositie dat hij belangrijke informatie weggooit om geen verantwoording af te hoeven leggen schoot Rutte in het verkeerde keelgat. "Er wordt hier te makkelijk gezegd: 'Rutte heeft de zaak zitten belazeren'."

nc sms-gate

Ster advertentie
Ster advertentie