Politiek
BNNVARA

Hoe staat het met de (handels)relatie tussen Nederland en China?

foto: unsplashfoto: unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe staat het met de (handels)relatie tussen Nederland en China?

De minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp, is vandaag en morgen op bezoek in China. Hij spreekt daar met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Wang Yi. Op X liet hij weten het onder andere te willen hebben over mensenrechten. “Het stemt mij hoopvol dat dit een belangrijk onderwerp gaat worden vandaag en morgen", vertelt Casper Wits, sinoloog aan de Universiteit Leiden in De Nieuws BV. Wat kunnen we verder verwachten van dit bezoek? En überhaupt van onze banden met China?

Video niet beschikbaar

In januari ging er al een grote delegatie vanuit Nederland naar China, en ook nu brengt onze eigen minister een bezoek. Het is dan ook duidelijk van belang dat de banden warm blijven. Met China als belangrijke handelspartner is dat niet gek, maar er zijn wat zaken die aandacht verdienen. Wits verwacht dat Veldkamp, die het wil hebben over de mensenrechten, het daarbij onder andere wil hebben over de Oeigoeren en Tibetanen. Zij worden namelijk onderdrukt in China.

Mensenrechten

Maar niet alleen daar, de arm van China reikt verder dan de landsgrenzen. "China is erg bezig met het intimideren van critici op China, ook hier in Nederland", vertelt Wits. "Oeigoeren en Tibetanen die in Nederland wonen zijn heel erg bezorgd. Niet alleen over de mensenrechtensituatie daar, maar ook over hoe dat hier effect heeft", legt hij uit.

En dat is de politiek ook niet ontgaan. "Er is een breed gesteunde motie geweest in de Tweede Kamer over het belang van mensenrechten als er gesproken wordt met China. En die motie kwam van zijn partijgenoot, van de NSC. Dus ik neem aan dat de minister dat ook ter harte neemt", vertelt Wits. Hij gaat er daarmee vanuit dat deze situatie wordt besproken tijdens het bezoek van Veldkamp.

Import & export

Het is een belangrijk bezoek, aangezien Nederland en China belangrijke handelspartners zijn. In 2024 importeerden Nederlandse bedrijven voor 53 miljard euro aan goederen uit China, en zelf exporteerden we voor 30 miljard naar China. Ter referentie: Nederland en Duitsland behoren daarmee tot de grootste importlanden van de Europese Unie. Het gaat om allerlei soorten producten, zoals kleding, auto’s, technologische machines en telefoons.

Producten importeren is vaak goedkoper dan zelf produceren. "Bepaalde producten worden in China met staatssteun gemaakt", zegt Wits. Hij noemt het voorbeeld van elektrische auto’s. Deze kunnen 20% goedkoper verkocht worden hier wanneer ze vanuit China worden geïmporteerd. "Ze hebben een grote overcapaciteit", zegt hij. Er wordt te veel geproduceerd voor de binnenlandse markt maar daardoor wel tegen een laag tarief. China is voortdurend op zoek naar een afzetmarkt om deze producten kwijt te kunnen. "Daar moeten we ons als EU tegen wapenen."

En dat doen we ook, door importheffingen in te voeren op bijvoorbeeld die elektrische auto's. Ook pakketjes van maar een paar euro die vanuit China worden besteld, staan ter discussie. "Tot voorheen was het zo dat tot 150 euro een pakketje zonder importheffingen de EU binnenkwam", zegt hij. Maar ook dat willen ze nu aanpakken. Mensen bestellen massaal pakketjes via platforms zoals AlieExpress of SHEIN, en dat moet anders, vindt de EU. Er wordt nu overwogen om op élk pakketje 2 euro invoerrechten te heffen.

Handelspartner

Invoertarieven zijn de afgelopen tijd vaker onderwerp van gesprek geweest. Eerder bespraken we in De Nieuws BV al de importheffingen die Amerika aankondigde, en wie hier eigenlijk van profiteren. Vrijhandel ligt op dit moment gevoelig, mede door de sancties die de Europese Unie Rusland heeft opgelegd. "China wil zich profileren als de betrouwbare handelspartner", zegt Wits. En dat lukt: voor steeds meer landen is China inmiddels de belangrijkste handelspartner, in plaats van de Verenigde Staten. Een paar jaar geleden was dat nog andersom.

Het is onduidelijk wat er precies besproken wordt tijdens het bezoek van Veldkamp, maar Wits is positief gestemd dat mensenrechten hoog op de prioriteitenlijst staan om de handelsrelatie voort te zetten.

Ster advertentie
Ster advertentie