Politiek
KRO-NCRV

Herman Wijffels heeft 'een zekere aarzeling' over lidmaatschap CDA

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Herman Wijffels heeft 'een zekere aarzeling' over lidmaatschap CDA

CDA-prominent Herman Wijffels zet zich in voor een gezonde en vruchtbare bodem in Nederland. Maar of zijn eigen partij progressief genoeg handelt om de bodemvervuiling door de boeren aan te willen pakken, betwijfelt hij. “Het huidige CDA zit aan de aarzelende, conservatieve kant en daar heb ik enige moeite mee”, aldus Herman Wijffels bij 1 op 1.

Video niet beschikbaar

Vanuit de polder is er volgens Herman Wijffels, oud-topman van de Rabobank en voormalig voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), een “enorme draai gemaakt” door onder andere VNO-NCW. Die werkgeversorganisatie heeft samen met het MKB een aanpak gekozen waar klimaat en de brede welvaart doorslaggevend zijn in een nieuwe koers. "Het gaat hierbij niet alleen om winst en groei, maar ook om zorgvuldig omgaan met ecologie en om de sociale zaak", zegt de oud-informateur.

Wijffels hoopt dat dat ook doorklinkt in de formatie. "En dat er een regeringsbeleid wordt uitgezet dat verder reikt dan een visie voor de komende vier jaar."

Progressieve aanpak

Volgens Wijffels heeft Nederland een progressieve aanpak nodig en die mist hij bij het CDA. "Er zijn veranderingen nodig om een goede toekomst te kunnen vormgeven in de 21ste eeuw."

Wijffels is nog wel lid van het CDA, "maar die moeten niet aan de achterkant van de ontwikkelingen blijven hangen." Daarom spreekt hij ook met "een zekere aarzeling" over zijn verbinding aan deze partij die volgens hem in het midden moet zitten en niet aan de rechter, conservatieve kant. Hij is het meer eens met de progressieve verbindende aanpak van D66 onder leiding van Sigrid Kaag.

Vruchtbare bodem

Deze donderdag biedt Wijffels, als ambassadeur van de organisatie Grootouders voor het Klimaat, een manifest aan op het Binnenhof in Den Haag, ondertekend door 221 organisaties variërend van boeren- tot milieu-organisaties. In dit manifest dringen ze aan op meer aandacht voor onze bodem. Sterker nog: de politiek moet die bodem centraal gaan stellen bij elke beslissing die ze neemt. Om die bodem gezond en vruchtbaar te houden voor toekomstige generaties.

Want zonder gezonde bodem geen gezond voedsel. En zonder gezond voedsel geen gezonde mensen, redeneren Grootouders voor het Klimaat. "Wij zijn verantwoordelijk. Wij kunnen veranderen. Wij kunnen met elkaar zorgen voor een vitale bodem."

Intensieve veeteelt en landbouw

"De vruchtbaarheid en de kwaliteit van de bodem is verschaald", stelt Wijffels. Dat komt volgens hem door zeventig jaar intensieve veeteelt en landbouw waar veel gebruik is gemaakt van kunstmest en aangekocht veevoer. Volgens Wijffels is het dringend tijd voor nieuwe landbouwmethodes en dat betekent volgens de oud-voorzitter van de SER ook dat je op een andere manier naar de inrichting van ons land moet kijken, ook qua huisvesting.

Wijffels wil dat de landelijke politiek meer regie pakt naar de transformatie van Nederland voor de 21ste eeuw. "Wij krijgen een behoorlijke stijging van de zeespiegeling. Moeten we niet uitwijken naar wat hoger gelegen gebieden om daar te bouwen? Deze tijd vraagt meer dan een beetje aanpassing hier en een beetje aanpassing daar."

Niet minder boeren

"Waar zit de vruchtbare landbouwgrond waar je kwalitatief hoogwaardige gewassen kunt laten groeien?", is een vraag die volgens Wijffels beantwoord moet worden.

Dat hoeft volgens hem niet te betekenen dat er minder boeren in Nederland zullen zijn; een zorgvuldige omgang met de bodem is in sommige gevallen zelfs arbeidsintensiever. “Die inzichten en kennissen zijn er nu” en worden bijvoorbeeld ook doorontwikkeld aan de Wageningen University waar ze inmiddels ook een 'groen omslag' hebben gemaakt. “We moeten samenwerken met de natuur”, aldus Wijffels.

Luister hier het gesprek met Wijffels terug:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie