Binnenland
BNNVARA

Geen kunstmest of dierlijke mest: deze boeren doen aan veganistische landbouw

foto: Chris Feickens (l) en Joost van Strien op de akkerfoto: Chris Feickens (l) en Joost van Strien op de akker
  1. Nieuwschevron right
  2. Geen kunstmest of dierlijke mest: deze boeren doen aan veganistische landbouw

Twee akkerbouwers in de Noordoostpolder zijn de eerste Nederlanders met het BioCyclicVegan-keurmerk. Dit betekent dat ze alleen nog maar plantaardige meststoffen mogen gebruiken. Kunstmest en dierlijke mest is vanaf nu dus uit den boze. Joost van Strien en Chris Feickens mogen hun producten vanaf nu 'biovegan' noemen, vertellen zij in Vroege Vogels.

Veganistische landbouw

Op hun bedrijf Zonnegoed in Ens werken Van Strien en Feickens al sinds 2008 toe naar deze relatief nieuwe productievorm. De afgelopen jaren hebben ze naar de meest geschikte vorm van plantaardige mest gezocht. Ze gebruiken nu een mengsel van gras, klaver en luzerne om hun gewassen te laten groeien. "Het gebruik van maaimeststof vraagt iets meer planning, maar iedere akkerbouwer kan het", aldus Feickens.

Wel dieren

Dierlijke mest is niet meer toegestaan op het akkerbouwbedrijf. Maar dit betekent niet dat er geen dieren op het bedrijf rondlopen. "Bij ons werken heel veel dieren: bodemdieren", aldus Van Strien. Naast de andere bemesting wordt er op Zonnegoed ook niet geploegd. Hierdoor blijft de bodem volgens de twee boeren veel gezonder dan bij gangbare teelt.

Chris Feickens (l) en Joost van Strien bij hun ‘mestbult’ op akkerbouwbedrijf Zonnegoed.

Toekomst

De twee akkerbouwers uit de Noordoostpolder zijn dus de eerste veganistische boeren van Nederland. Althans officieel. Want er zijn nog een handjevol andere kleinschalige boerenbedrijven die gebruikmaken van plantaardige mest. Zij hebben alleen nog geen keurmerk. In landen als Duitsland en de Verenigde Staten is de veganistische landbouw enorm in opkomst.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie