Politiek
KRO-NCRV

Ed Nijpels: 'Als je nieuw elan wil, moet je de ministersploeg rigoureus vernieuwen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ed Nijpels: 'Als je nieuw elan wil, moet je de ministersploeg rigoureus vernieuwen'

"Als je het nieuwe elan concreet wil laten blijken, dan moet je de ministersploeg rigoureus vernieuwen", zegt voormalig minister en VVD-leider Ed Nijpels bij Spraakmakers. In dat kader vindt hij het een 'handicap' dat Mark Rutte het nieuwe kabinet leidt. "Hij draagt zijn verleden mee en dat kun je niet wegpoetsen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Welk type mens moet minister worden?

Wat Rutte en de andere coalitiepartijen wél kunnen doen is een nieuwe generatie ministers kiezen die onafhankelijk opereren en die dat nieuwe elan uitstralen. "Want elan straal je niet alleen uit door een regeerakkoord, maar ook door het type mensen dat je inhuurt", zegt Nijpels.

Bij Spraakmakers spreken oudgedienden over waar volgens hen die nieuwe ministersploeg aan moet voldoen. NRC schreef deze week: de de zoektocht naar bewindslieden is begonnen, maar wie wil er nog minister worden? Het is namelijk een zware baan en het 'afbreukrisico' is enorm.

Toch zijn er volgens voormalig SP-Kamerlid Sadet Karabulut genoeg mensen met kennis en talent in de samenleving die het offer willen brengen.

Quote

Een ministerspost moet niet een beloning worden voor goed gedrag

Ed Nijpels

Uit eigen kring

Ze hoopt dat deze mensen ook de ruimte krijgen, want ze vindt dat er de afgelopen jaren te veel ministers zijn gekozen uit de eigen politiek kring. "Men werd uitgekozen om loyaliteit naar de eigen partij en uit de eigen partijkring." Voormalig VVD-leider Nijpels beaamt dit. "Een ministerspost moet niet een beloning worden voor goed gedrag."

'Diversiteit niet alleen op gender'

Voormalig CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier is blij met de toezegging dat de helft van ministersploeg vrouw gaat zijn, maar vindt dat niet genoeg. “Diversiteit moet niet er alleen zijn op het gebied van gender, maar ook op leeftijd en culturele achtergrond.”

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie