Politiek
KRO-NCRV

Ed Nijpels over coalitieakkoord: 'Dit is geen centrumrechts akkoord, maar extreemrechts'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ed Nijpels over coalitieakkoord: 'Dit is geen centrumrechts akkoord, maar extreemrechts'

Het coalitieakkoord van de PVV, VVD, NSC en BBB wordt "rancuneus" en "populistisch" genoemd door Ed Nijpels. "Mijn zorg is op een aantal punten bevestigd", vertelt de oud-leider van de VVD bij Spraakmakers. "Het is geen centrumrechts akkoord. Het is centrum extreemrechts."

Video niet beschikbaar

"Er zitten natuurlijk een aantal positieve punten in", begint Nijpels. Maar verder zijn de maatregelen "een beetje ordinair", aldus de oud-leider van de VVD. "Het is slecht voor het klimaat en het milieu. Het is ordinair en platvloers." Nijpels heeft het dan bijvoorbeeld over het voorstel om weer 130 kilometer per uur te rijden, evenals de plannen omtrent het stikstof- en landbouwbeleid.

Illusie

"Ik behoor tot de personen die vinden dat je niet moet samenwerken met de PVV", vertelt Nijpels. "Met zo iemand, ook al zegt hij bepaalde zaken in de koelkast te stoppen, moet je niet willen samenwerken." Nijpels noemt het een "illusie" dat bepaalde Europese afspraken in Brussel kunnen worden afgedwongen. "Een uitzonderingspositie van Europa gaat niet werken."

Centrum extreemrechts

Nijpels vindt het ook onbegrijpelijk dat huidig VVD-leider Yeşilgöz het heeft over een centrumrechts kabinet. "Het is geen centrumrechts. Het is centrum extreemrechts." En daar hoort de VVD niet thuis, vindt hij. "De VVD hoort thuis in centrumrechts. Het is een samenwerking tussen centrumrechts en extreemrechts van PVV."

"Het politieke feit is dat er een akkoord is. Het wordt zeker interessant", concludeert Nijpels. "Binnen de VVD vinden velen dat we het verkeerde pad ingeslagen zijn door de samenwerking van de partijleider met de PVV."

Natuurbeleid

De punten waar Nijpels wel tevreden mee is, zijn de plannen voor de scheiding binnen de Raad van State en het belang van een fatsoenlijke rechtsstaat. Ook dat het klimaatfonds blijft bestaan, is voor Nijpels winst. "Er wordt ook gezegd dat ze doorgaan met de energietransitie." Toch vreest Nijpels dat het nieuwe kabinet "de kantjes ervan af gaat lopen" wat betreft het natuurbeleid.

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie