Politiek
WNL

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): 'Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): 'Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie'

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt pas na de verkiezingen meer duidelijkheid over, zegt CDA-Europarlementariër Jeroen Lenaers in Sven op 1.

Een van de voorwaarde om onderdeel te worden van de EVP-fractie, waar het CDA wel toe behoort, is om steun aan Oekraïne uit te spreken. De BBB wil onderdeel worden van die fractie, maar stemde recent in de Tweede Kamer nog tegen de motie van het CDA om steun aan Oekraïne 'te garanderen'.

De vraag is of dit de BBB ervan weerhoudt zich te voegen aan EVP. "Dit soort vragen zullen eerst echt heel duidelijk beantwoord moeten worden richting de EVP, voordat partijen zomaar toegelaten worden."

'Vol steun aan Oekraïne geven'

Het is overigens niet zo dat BBB tegen steun aan Oekraïne is. De tegenstem zat 'm in de motie. Daarin stond omschreven de steun aan Oekraïne minimaal op hetzelfde niveau te houden als nu. Dat komt neer op twee miljard euro.

"Er wordt door de EVP-fractie heel nadrukkelijk gekeken wat partijen nationaal op dit gebied doen. Het is toch een strijd voor de toekomst van Europa", vertelt de CDA'er. "Partijen die lid willen worden van de EVP zullen moeten uitleggen waarom zij deze motie niet steunen."

Met andere woorden moet BBB "vol pro-Europees zijn, vol de rechtsstaat beschermen en vol de steun voor Oekraïne'' waarborgen. Anders gaat het feest niet door. "Dat is de logische consequentie", aldus Lenaers.

Pas na verkiezingen duidelijkheid

Tussen 6 en 9 juni van dit jaar vinden de Europese Parlementsverkiezingen plaats. Voor stemmers in Nederland kan het prettig zijn om te weten welke partijen onderdeel zijn van een Europese fractie. Daar kan iemand zijn stem immers op baseren. Toch krijgen NSC en BBB geen helderheid vóór de verkiezingen, of zij worden toegelaten tot de EVP-fractie.

"Wij zijn als CDA automatisch lid van de EVP. Alle anderen zullen zich na de verkiezingen moeten melden. Daar wordt dan in de fractie over gestemd. Als het over Nederlandse partijen gaat, zullen wij als CDA advies geven. Daarna is het aan de fractie om daarover te stemmen", legt Lenaers uit.

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): 'Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie' (22 februari 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie