Politiek
WNL

VVD'er Brekelmans over VVD-standpunt nareisbeleid: 'Discussie was in bredere zin'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD'er Brekelmans over VVD-standpunt nareisbeleid: 'Discussie was in bredere zin'

"De discussie ging over nareizen in bredere zin", reageert VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans in het radioprogramma Sven op 1 op de uitkomsten van het rapport van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Daaruit bleek dat het aantal nareizigers in Nederland veel minder is dan door VVD-leider Dilan Yeşilgöz werd vermeld.

Ruben Brekelmans (Tweede Kamerlid VVD) over VVD-standpunt nareisbeleid: 'Discussie was in bredere zin' (21 februari 2024) - Sven op 1

Het kabinet Rutte IV viel vorig jaar juli, omdat tussen VVD, D66, CDA en ChristenUnie onenigheid bleef bestaan over de gezinshereniging van asielzoekers. Het grote probleem voor de VVD waren de 'gestapelde nareizigers'. Dat houdt in dat als een persoon naar Nederland komt, de man of vrouw en kinderen van diegene ook naar Nederland kunnen afreizen. Yeşilgöz, toentertijd minister van Justitie en Veiligheid, zag een sneeuwbaleffect ontstaan waarin uiteindelijk meerdere families de grens zouden oversteken, wat Nederland maar zou laten gebeuren.

Het rapport van de IND werd vorige week vrijdag gepubliceerd, waaruit bleek dat in totaal asielaanvragen van slechts tien nareizigers van nareizigers werden goedgekeurd. Dat lage aantal is geen uitzondering: in totaal keurde Nederland de afgelopen vijf jaar 350 van deze zogeheten gestapelde nareisverzoeken goed.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Brekelmans verdedigt VVD-standpunt

Brekelmans nuanceert dat en verdedigt het standpunt dat de VVD tijdens de kabinetsval innam. "Het ging over het tweestatenstelsel." In het tweestatenstelsel wordt onderscheid gemaakt tussen permanente vluchtelingen en mensen die tijdelijk bescherming zoeken. "Dat zijn ongeveer tienduizend mensen per jaar. De hoop was om met het tweestatenstelsel dat aantal van tienduizend nareizigers omlaag te brengen en het ook voor bijvoorbeeld Syriërs minder aantrekkelijker te maken om naar Nederland te komen."

Yeşilgöz noemde het 'nareis op nareis van duizenden mensen naar Nederland', terwijl het in werkelijkheid slechts om honderden mensen bleek te gaan. Daar zat volgens Brekelmans een gedachte achter. "Ze noemde een extreem voorbeeld om te laten zien hoe ons nareisbeleid verkeerd in elkaar zit. De discussie ging over nareizen in brede zin en het minder aantrekkelijk maken van Nederland. Niet alleen over nareis op nareis."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie