Binnenland
WNL

Boerenactiegroep Agractie: ‘Linksom of rechtsom snel nieuw kabinet nodig’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boerenactiegroep Agractie: ‘Linksom of rechtsom snel nieuw kabinet nodig’

Afzwaaiend Agractie-voorman Bart Kemp hoopt dat er binnenkort een nieuw kabinet op het bordes staat. “Wij vinden dat er zeer snel een nieuw kabinet moet komen, linksom of rechtsom, wat komt tot realistisch en werkbaar beleid”, zegt hij in Sven op 1.

Kemp erkent dat hij in gesprek is met partijen die aan de formatietafel plaatsnemen. Hij vindt het jammer dat NSC-leider Pieter Omtzigt bij die tafel is weggelopen. "Ik ben het lang niet altijd met hem eens, maar ik zie wel dat hij gaat voor rechtvaardig, realistisch beleid. Dat vind ik waardevol."

Kemp voert "constructieve gesprekken" over de agrarische sector met Omtzigt en fractieleden van NSC, zegt hij. "Het gaat om perspectief. Hoe houden we vitale boeren in stand en een leefbaar platteland?" Ook met BBB-leider Caroline van der Plas is hij in gesprek. "Ik spreek met Caroline, natuurlijk."

"Of ze mij een adviseur vindt? Wij hebben constructieve gesprekken over waar het heen kan gaan met de agrarische sector en waar de oplossingen liggen", zegt Kemp. Hij zou naar eigen zeggen een slechte voorman zijn van de boerenactiegroep als hij zich niet met de formatie bemoeit.

Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

'Snel kabinet nodig'

Kemp vindt het een slechte zaak dat de formatie stug verloopt. "Wij vinden dat er zeer snel een nieuw kabinet moet komen, linksom of rechtsom, wat komt tot realistisch en werkbaar beleid. We zien bij het mestbeleid, het stikstofbeleid, maar ook bij het Nationaal Programma Landelijk Gebied, dat er hele zware doelen zijn gesteld door het nu demissionaire kabinet, maar duidelijk perspectief voor boeren ontbreekt."

Boeren moeten naar de toekomst kunnen kijken, benadrukt de Agractie-leider. "Het kabinet spreekt over een transitie, dan moet er een eindbeeld zijn. We hebben nu pas een doorrekening van de plannen, twee jaar na het aantreden van het kabinet. Uit berekeningen van de Wageningen Universiteit blijkt dat de inkomenseffecten kunnen oplopen tot 200 procent minder inkomen."

"Dat betekent voor een melkveehouderij die 60.000 euro verdient, dat die min 60.000 euro gaat verdienen. Dan is het einde bedrijf", zegt Kemp. De uitkoopregeling is volgens hem geen heilige graal. "Boeren willen geen zak geld maar realistisch beleid, waarmee ze een boterham kunnen verdienen uit het leveren van mooie agrarische producten."

Functie in kabinet?

Na 4,5 jaar neemt Kemp afscheid als voorman van Agractie. "Ik heb het met plezier gedaan, maar het heeft een grote impact gehad op mijn leven." Hij wil niet spreken over een eventuele functie in een nieuw, extraparlementair kabinet. ""Ik beschouw het als speculatie. Ik denk niet dat het relevant is."

Maar, daaraan voegt hij toe: "Ik zeg nergens nee tegen. Ik zeg ook geen nee tegen een andere positie waar ik van waarde kan zijn voor de agrarische sector. Die sector ligt mij zeer na aan het hart. Het is van groot belang dat er een daadkrachtige minister met kennis van zaken komt. Het is niet relevant wie het is, mits die maar aan die voorwaarden voldoet."

"Ik heb het prima tussen mijn schapen", aldus Kemp. Zijn opvolger is nog niet bekend.

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie