Achtergrond
WNL

Hoogleraar arbeidsrecht ziet het zzp-schap het liefst in de prullenbak verdwijnen

foto: Radio 1foto: Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar arbeidsrecht ziet het zzp-schap het liefst in de prullenbak verdwijnen

De Nederlandse economie bevindt zich in onstuimig vaarwater. Hoewel 'de recessie' officieel voorbij is, betekent dat niet meteen dat alle zorgen van tafel zijn geveegd, betogen de gasten in WNL Haagse Lobby. Volgens hen zijn er grote ingrepen nodig om Nederland gezond te houden op de langere termijn.

Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam, windt er geen doekjes om: "Goed werkgeverschap betekent: alles op de langere termijn bekijken en daarop je beslissingen baseren." In die context haalt Verhulp verschillende onderzoeken aan die aantonen wat goede langeretermijnbeslissingen zijn. Eén daarvan is het afschaffen van het zzp-schap. "Als mensen besluiten om als zelfstandige door te gaan, dan plaatsen ze zich automatisch op een afstand van de organisatie zelf."

Goed werkgeverschap

Maar het zzp-schap is volgens de hoogleraar vooral een verschijnsel dat het ontbreekt aan 'goed werkgeverschap'. "Als je bijvoorbeeld kijkt naar een sector zoals de zorg, dan zie je daarin een trend dat mensen geen diensten kunnen weigeren als ze in dienst zijn, maar zzp'ers wél. Daarmee creëer je een onwenselijke trend." En die trend is volgens de hoogleraar vooral te definiëren als 'afstand' en 'minder betrokkenheid'. "Uit studies is gebleken dat als mensen zich meer betrokken voelen bij een organisatie, de arbeidsproductiviteit op de langere termijn omhoog gaat." En dat is uiteindelijk weer goed nieuws voor de economie.

Vakkrachtenregeling

Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PwC, zou daarnaast graag zien dat Nederland een zogeheten 'vakkrachtenregeling' gaat onderzoeken. Een onderwerp dat voor constante discussie zorgt, is namelijk 'arbeidsmigratie'. "Een dergelijke regeling houdt in dat je mensen hier naartoe haalt, ze schoolt en ze verplicht om hier een aantal jaar te werken. Vervolgens kunnen ze hun kennis en beroep weer gaan delen in hun thuisland." Duitsland heeft al een dergelijke regeling.

Hoogleraar arbeidsrecht: 'Schaf het zzp-schap af' (19 februari 2024) - WNL Haagse Lobby

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie