Politiek

'Zolang Rutte de populairste blijft, zal het moeilijk worden een barricade op te werpen'

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zolang Rutte de populairste blijft, zal het moeilijk worden een barricade op te werpen'

Na de motie van afkeuring tegen Mark Rutte is deze dinsdag de formatie weer opgestart. Zolang de demissionair premier zo populair blijft, zal de VVD hem blijven steunen "en wordt het heel moeilijk voor andere partijen om een barricade op te werpen". Dat zegt politiek verslaggever voor de Volkskrant Frank Hendrickx bij Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nadat tweemaal een verkennersduo de taken neer moest leggen, is nu minister van Staat Herman Tjeenk Willink aangesteld als informateur. De partijen kunnen dus weer om de tafel en dan zal duidelijk worden of zij nog met Rutte willen samenwerken in een nieuw te vormen kabinet.

Rutte liet dit weekend al weten door te willen, ook nadat ChristenUnie-leider Segers zei niet meer met hem te willen samenwerken in een nieuw kabinet. Zijn eigen partij denkt er niet aan om met Rutte te breken. "Bij de VVD zitten veel mensen die veel te danken hebben aan Rutte", zegt politiek verslaggever Frank Hendrickx. "Intern zal er dan ook weinig onvrede over hem zijn. Dat zag je ook dit weekend met alle oudgedienden die eropuit gestuurd waren om steun te betuigen. Er is bijna geen wanklank gevallen binnen de partij."

Publieke opinie

Daarbij speelt volgens Hendrickx mee dat de VVD zich bewust is van de publieke opinie. Eerder verwees Rutte zelf al naar de 1,9 miljoen stemmen die hij heeft gekregen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Nu laat een peiling van Maurice de Hond zien dat de populariteit van Rutte onder VVD-stemmers maar licht is afgenomen sinds de motie van afkeuring. "Zolang Rutte de populairste politicus blijft, zal het heel moeilijk worden om een barricade op te werpen", zegt Hendrickx.

Dat Ruttes populariteit niet echt afneemt na vorige week, heeft er volgens Hendrickx mee te maken dat het beeld van Rutte niet echt veranderd is door deze gebeurtenissen. "Dat hij een feilbaar geheugen heeft op de momenten dat het hem uitkomt, hebben we al vaker gezien."

Lang samengewerkt

"We weten wie Rutte is en hoe hij werkt. De andere partijen weten dat ook en hebben toch deals met hem gesloten. Ze zijn er lang in meegegaan, ook Segers die nu zegt dat het de laatste druppel is. Als je zolang met hem hebt samengewerkt, kun je niet nu helemaal je handen er vanaf trekken", stelt Hendrickx.

Het zal er volgens de politiek journalist om gaan wie er het eerst met de ogen knippert aan de onderhandeltafel. "Maar de VVD blijft tien zetels groter dan de tweede partij D66. En als uit de peiling blijkt dat het draagvlak voor Rutte blijft, wordt het heel moeilijk om hem uit te sluiten. Ze sluiten Wilders al uit en Baudet, dan zou Rutte daar nog eens bij komen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie