Politiek
BNNVARA

Rutte over geld dat met gaswinning werd verdiend: 'Daar zijn heel mooie dingen mee gebeurd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte over geld dat met gaswinning werd verdiend: 'Daar zijn heel mooie dingen mee gebeurd'

In het debat over de Groningse gaswinning trekt premier Rutte het boetekleed aan, maar de goede verstaander hoort meer. "Daar zijn heel mooie dingen mee gebeurd", zegt de premier in een bijzin over het geld dat met de gaswinning werd verdiend. En daar zit nu precies de kern van het probleem, zeggen Peter Kee en Francisco van Jole in De Nieuws BV.

Deze week domineert de parlementaire enquête over Groningen in politiek Den Haag. Gisteren was de Tweede Kamer tot laat in de avond aan zet. Vandaag staat Mark Rutte de hele dag achter het spreekgestoelte om de vragen te beantwoorden. "Er zijn grote fouten gemaakt, ook door mij", zegt Rutte. Maar van opstappen wil hij niks weten.

Groningers stonden niet boven gas

De cruciale vraag is of de premier eerder had kunnen ingrijpen. De conclusie van het harde rapport luidt: de Groningers stonden niet boven gas. De premier onderschrijft 'dat de financiële overweging jarenlang te dominant is geweest – en er zijn allemaal heel mooie dingen gebeurd met dat geld – en dat veiligheid geen rol heeft gespeeld'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kee en Van Jole vinden juist die bijzin opmerkelijk. "Het gaat natuurlijk om de toon die hij hier laat zien", zegt Kee. Zijn contacten in Groningen zijn niet te spreken over de houding van de premier: "Hij leest het voor. Het komt niet uit zijn hart." Kee herinnert zich nog goed hoe staatssecretaris Hans Vijlbrief het rapport over Groningen in ontvangst nam. "Dat ging met een snik en een traan. Dus deze houding verraadt veel."

'Rutte bezig positie te redden'

Rutte probeert uit te leggen dat de gaswinning niet zomaar kon stoppen. Maar volgens Kee is vandaag niet de dag om dat op deze manier te doen. Van Jole is het daarmee eens. "Hij is bezig zijn positie te redden en het onderwerp zelf interesseert hem niet veel." Van Jole heeft er met verbazing naar gekeken. "Het is alsof een gokverslaafde zegt: ik heb al jouw spaargeld vergokt maar ik heb wel een paar leuke avonden gehad."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie