Politiek
KRO-NCRV

Frans Weisglas: '1 september moet de formatie klaar zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Frans Weisglas: '1 september moet de formatie klaar zijn'

De Tweede Kamer moet een tijdslimiet stellen aan de formatie, vindt VVD-prominent Frans Weisglas. "1 september moet de formatie klaar zijn en een nieuw kabinet aantreden", zegt de oud-Kamervoorzitter bij Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Het is een optelsom van gebeurtenissen, met nu de persconferentie en excuses over snelle versoepelingen als druppel", licht Weisglas zijn standpunt toe. "De geloofwaardigheid rondom het coronabeleid van het demissionaire kabinet is aan het afbrokkelen. Het is nogal wat om excuses te maken voor een persconferentie van drie dagen ervoor.”

Het wordt volgens Weisglas steeds moeilijker voor het demissionaire kabinet om geloofwaardig beleid te voeren. "Niet alleen rondom corona, maar ook voor andere onderdelen."

Druk opvoeren

Weisglas vindt dat de Tweede Kamer als opdrachtgever van de formatie meer druk moet uitoefenen op het proces. "Vroeger lag de regie bij het staatshoofd, nu in de Kamer. Maar ze benoemen slechts Hamer als formateur en laten het verder lopen."

"Ze moeten de vinger aan de pols houden", gaat Weisglas verder. "Op Rutte en Kaag moet druk gezet worden. Het begint echt te gek te worden." Als het aan Weisglas ligt, is de formatie op 1 september klaar.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie