Achtergrond

Wanneer slaat de formatiemoeheid toe?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wanneer slaat de formatiemoeheid toe?

[KRO-NCRV] Aankomende vrijdag wordt precies 100 dagen onderhandeld over een nieuw kabinet, maar nog steeds lijkt een nieuwe coalitie ver weg. Ondertussen staat een kluit journalisten dagelijks op het Binnenhof verslag te doen van het lange wachten. Hoe lang blijft dat nog interessant om te volgen?

De formatiemoeheid in Den Haag lijkt langzaam toe te slaan. Stapjes worden traag genomen en veel formaliteiten worden door informateur Tjeenk Willink in stilte afgehandeld.

“Persoonlijk vind ik het fascinerend, maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn waarbij de formatiemoeheid toeslaat,” zegt adjunct-hoofredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws. Hij pleit voor het terughoudend melden van tussenstappen.

Informatie over de formatie

Daarnaast ontstaat irritatie over de informatie die naar buiten komt. “Als een deel van de politici zegt dat het niet meer gaat werken met GroenLinks en ze een paar weken later er toch weer zitten, dan wordt het ingewikkeld,” stelt De Winther. “Datzelfde hoorden we eerst over ChristenUnie, waarmee mogelijk vandaag de afspraak gemaakt wordt dat ze toch gaan onderhandelen.” Beide heren maken zich daarmee zorgen over de geloofwaardigheid van de politiek richting de burgers.

Geen minderheidskabinet

Toch komt er nog steeds wel nieuws naar buiten. Zo meldde De Winther vandaag in zijn Telegraaf dat hij denkt dat een minderheidskabinet er voorlopig niet komt. “Men is er in Den Haag klaar mee dat een minderheidskabinet een oplossing is,” stelt hij.

Daarmee overtuigt hij Klein niet. “Hoe hoog ik jou ook heb, ik kan niet over jouw bronnen oordelen. Dit kan de uitkomst zijn, maar ook een tussenstap in de onderhandelingen.”

Bekijk hier het Mediaforum

Ster advertentie
Ster advertentie