Economie
KRO-NCRV

Europarlementariër PvdA: belastinghervorming moet halszaak zijn in formatie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Europarlementariër PvdA: belastinghervorming moet halszaak zijn in formatie

In Brussel is de eerste aanzet gegeven voor de aanpak van belastingontduiking door multinationals op Europees niveau. Volgens Paul Tang, Europarlementariër namens de Partij van de Arbeid, is dit een historische doorbraak. “Een aanpak van het ongedierte van constructies die bedacht zijn door adviseurs, veelal op de Zuidas, om belastingen te ontduiken”, zegt Tang tegen Sven Kockelmann in het programma 1 op 1.

Transparant

De lidstaten, de Commissie en het Europese Parlement werden het gisteravond eens: elk bedrijf met een jaaromzet van 750 miljoen of meer, is straks verplicht om per land te melden hoeveel belasting het betaalt. “Het gaat niet om de bedrijven maar om de constructies”, zo zegt Paul Tang.

Die geldstromen moeten transparant worden zodat je kunt zien hoe de miljarden naar landen vloeien waar je zo min mogelijk belasting betaald. Met die transparantie maak je de jaarcijfers van bedrijven als Pfizer, Amazon en Google zonder spitwerk toegankelijk en weet iedereen hoeveel belasting er wordt betaald.

Honderden miljarden

Nu zijn deze multinationals als zogenaamde brievenbusfirma gestationeerd in landen als Ierland, Luxemburg en ook Nederland. Daar wordt het geld doorheen gesluisd, zonder dat er ergens iets wordt afgedragen.

Dan heb je het over bedragen als bijvoorbeeld 44 miljard euro bij online grootgrutter Amazon dat via Luxemburg naar andere landen vloeit. Of 200 miljard dat vanuit Zuid-Afrika en de Verenigde Staten via Nederland naar de Verenigde Arabische Emiraten verdwijnt. Tang: “Het gaat erom dat die constructies bloot worden gelegd. Mensen vinden het oneerlijk dat wij wel belasting moeten betalen en de multinationals niet. Daar hoef je niet per se links voor te zijn.”

Nederland

In Nederland heeft die publieke verontwaardiging ook geleid tot politieke actie. Bedrijven als Shell en Philips betalen nu meer belasting. Maar Nederland is nog steeds een belastingparadijs en staat nog fier overeind tussen louche landen als Bermuda en de Kaaimaneiland.

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën zei gisteren op deze zender dat dit demissionair kabinet zich vol inzet om die belastingontwijking aan te pakken, met zowel links als rechts als medestander van zijn beleid.

Volgens Tang, die werkzaam is in Brussel, is dat nog niet genoeg. Er verdwijnen nog steeds miljarden volgens hem. ”Er is een beginnetje gemaakt.”

Voor Tang is er te weinig aandacht besteed aan dit probleem en zou het hoog op de agenda moeten staan voor de formatie. “Ik zou het zelf ongeloofwaardig vinden als de PvdA en andere linkse partijen mee gaan regeren en dat ze een voorstel voor een eerlijk belastingsysteem niet meenemen in het regeerakkoord. Iedereen moet belasting betalen.”


Europarlementariër PvdA: belastinghervorming moet halszaak zijn in formatie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie