Politiek
KRO-NCRV

Kees Boonman: 'Deze formatie gaat sneller dan wij allemaal denken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kees Boonman: 'Deze formatie gaat sneller dan wij allemaal denken'

Dinsdag gaf D66-leider Sigrid Kaag haar gewenste coalitie aan.Politiek commentator Kees Boonman merkt dat de vaart erin zit in Den Haag. "Deze formatie gaat sneller dan wij allemaal denken", voorspelt hij in het politieke forum van Spraakmakers.

Boonman merkt dat er een streep staat onder de discussie over de nieuwe bestuurscultuur. "Er zijn nog maar een paar partijen die lopen te miepen over deze nieuwe bestuurscultuur. Rutte moet zich bewijzen, maar er is maar een plek waar hij dat kan, en dat is als de nieuwe premier."

Regeerakkoord

Om de vaart erin te houden is ook gekozen voor Mariette Hamer als informateur. "Zij heeft al maanden met de sociale partners gewerkt aan een herstelplan. Het kernwoord daar was ‘snel’", zegt Boonman.

De vraagstukken van deze tijd omtrent wonen en klimaat zijn ook zo groot dat je toch geen regeerakkoord tot achter de komma kan schrijven, denkt de politiek commentator.

Commitment Pieter Omtzigt

Volgens Leonard Ornstein zijn er nog twee zaken onduidelijk. "Wat wordt de commitment van Pieter Omtzigt naar het nieuwe kabinet?", vraagt de politiek commentator zich af.

Ook is hij benieuwd naar de positie van D66. "We moeten de positie van D66 niet meteen optellen bij GroenLinks en de PvdA", zegt hij. "Er is ook een behoudender deel van die partij die tegen de VVD aanhangt."

Ministersposten-tombola!

En Kees Boonman en Leonard Ornstein zouden geen echte politieke commentatoren zijn als ze geen ideeën hebben over de toekomstige ministersposten. Met een grote slag om de arm, maar vanuit jarenlange kennis en ervaring presenteren wij de 'Ministerspostentombola'.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie