Politiek

VVD: Rob Jetten moet voor 1 november locaties voor nieuwe kerncentrales aanwijzen

WNL
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD: Rob Jetten moet voor 1 november locaties voor nieuwe kerncentrales aanwijzen

Minister voor Klimaat & Energie Rob Jetten moet voor 1 november een definitief besluit nemen over de locaties van de twee nieuwe kerncentrales die het kabinet voornemens is om te bouwen. Dat zei VVD-Kamerlid Silvio Erkens in Sven op 1. De energiewoordvoerder heeft ook al een naam voor de eerstvolgende centrale bedacht, mocht Jetten veel vooruitgang boeken. "Dan noemen we hem de Jettencentrale."

VVD: Rob Jetten moet voor 1 november locaties voor nieuwe kerncentrales aanwijzen

Erkens wil dat gesprekken met de provincies zo snel mogelijk beginnen, om de bouw spoedig te realiseren. "Wacht er niet een jaar mee", luidt zijn boodschap. Draagvlak onder de lokale bevolking is volgens het Kamerlid een belangrijke voorwaarde. In één van de voorlopig aangewezen gemeenten - Delfzijl - ontbreekt dat draagvlak tot op heden. "In Zeeland is er wel draagvlak en men heeft al concrete plannen", merkt Erkens op. Dat zou volgens hem dan ook een logische provincie zijn om te beginnen.

De VVD’er gaat er van uit dat minister Jetten zijn oproep ter harte zal nemen. "Kernenergie was in het verleden niet de politieke prioriteit van Jetten, maar ik denk dat het kwartje inmiddels is gevallen", luidt zijn conclusie. Hij heeft dan ook vertrouwen in een spoedige definitieve aanwijzing van locaties. "Als hij dat niet doet, hebben we instrumenten in de Kamer om hem aan te moedigen."

VVD-Kamerlid Silvio Erkens (12 oktober 2022)

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie