Economie
WNL

Jacco Vonhof: 'Steunpakket MKB moet meer dan 2 miljard euro worden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jacco Vonhof: 'Steunpakket MKB moet meer dan 2 miljard euro worden'

Het steunpakket van de overheid voor het midden- en kleinbedrijf moet een bedrag van meer dan 2 miljard euro bedragen. Dat stelde de voorzitter van MKB-Nederland, Jacco Vonhof, vanmorgen in Sven op 1. Volgens de voorman wachten zo’n 20.000 tot 30.000 energie-intensieve bedrijven nog op compensatie van het kabinet. “De eerste getallen die wij hoorden waren rond de 2 miljard. Ik verwacht dat je het daar niet mee gaat redden.”

Het steunpakket zou eerst afgelopen vrijdag klaar zijn, maar is nog steeds niet bedenk. Volgens Vonhof is het pakket “heel erg ingewikkeld is om in elkaar te zetten.” Er moet worden uitgewerkt welke bedrijven tot het energie-intensieve MKB horen, en welke niet. “Ergens komt zometeen een grens te liggen – hoe arbitrair ook.” Gekeken kan bijvoorbeeld worden naar het aandeel van de omzet dat bestaat uit energiekosten.

Volgens Vonhof zijn zo’n 10 tot 15 procent van de bedrijven mogelijk energie-intensief. “Het is niet iedereen, maar de groep die geraakt wordt is groot.” In totaal gaat het volgens hem om 20.000 tot 30.000 bedrijven in Nederland.

Ambtenaren

De voorzitter hekelt ook de houding van sommige ambtenaren. Er moet volgens Vonhof heel erg worden gepuzzeld met de ruimte die wordt gegeven, en bij vergaderingen zijn sommige ambtenaren volgens Vonhof meer bezig met uit te leggen wat er niet kan. “Wij hebben zoveel dingen dichtgeregeld en alles is zo complex geworden, dat niks meer kan.”

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Jacco Vonhof: “Steunpakket MKB moet meer dan 2 miljard euro worden”

Ster advertentie
Ster advertentie