Buitenland
WNL

Ruslandkenner Sauer: voor het eerst openlijk ruzie in inner circle Poetin, machtspositie ernstig verzwakt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruslandkenner Sauer: voor het eerst openlijk ruzie in inner circle Poetin, machtspositie ernstig verzwakt

Voor het eerst sinds de heerschappij van de Russische president Vladimir Poetin wordt er openlijk geruzied tussen mensen uit zijn inner circle. Dat vertelt journalist en Ruslandkenner Derk Sauer in het WNL-programma Sven op 1. "Er is openlijk kritiek op het beleid van Poetin en op zijn naasten. Dat heb ik nog nooit meegemaakt."

Video niet beschikbaar

Leider van Tsjetsjenië Ramzan Kadyrov, die onlangs door Poetin werd gepromoveerd tot kolonel-generaal en een eigen leger tot zijn beschikking heeft, zou het aan de stok hebben met Jevgeni Prigozjin, een Russische zakenman die eigenaar is van de Wagner Group, het 'privéleger' van Poetin.

Deze week plaatste Vladimir Saldo, de door Rusland geïnstalleerde leider in de regio Cherson, een filmpje op Telegram waarin hij een citaat aanhaalde waarin wordt gezegd dat Sergej Sjojgoe, de Russische minister van Defensie, zichzelf moet schamen en zich door het hoofd moet schieten.

"Het is ongekend dat een lokale ambtenaar, een zetbaas van de Russen, suggereert dat Sjojgoe vermoord moet worden", zegt Sauer. "Sjojgoe is niet alleen minister maar ook een van de beste vrienden van Poetin. Ze gaan regelmatig samen vissen."

'Grens gepasseerd'

Dat er steeds meer kritiek hardop wordt uitgesproken, toont dat er een grens is gepasseerd, zegt Sauer, hoofdredacteur van The Moscow Times. "Er heerste altijd een ongelofelijk taboe op kritiek op Poetin zelf, maar ook op de mensen om hem heen."

"Als journalist heb ik dat aan den lijve ondervonden", vervolgt hij. "Kritische artikelen over de inner circle van Poetin hebben ertoe geleid dat het bedrijf waar ik voor werkte werd afgepakt van de eigenaar en wij als journalisten werden ontslagen. Tot voorkort was het ondenkbaar dat je Poetin of mensen als Sjojgoe hardop kon bekritiseren.

Inmiddels gebeurt dat zelfs op de Russische staatstelevisie. Sauer: "Ze slingerde dag in dag uit de Russische propaganda de wereld in. Nu hoor je analisten zeggen dat generaals niet deugen en Sjojgoe er niets van kan. Voor de Russische bevolking, die tot nu toe alleen maar heeft gehoord hoe goed het ging in Oekraïne, is het verhaal volledig omgedraaid."

Ook de 'mislukte mobilisatie' heeft gevolgen voor Poetin. "Er zijn bijna een miljoen mannen in een paar weken tijd het land ontvlucht. De mensen die wel op zijn komen dagen hebben geen moraal. Er is ook geen eten en er zijn geen wapens. Social media wordt overspoeld met filmpjes van soldaten die in staking gaan. Dat was ondenkbaar in het Rusland van Poetin."

Luister deze uitzending nu als podcast

Sven op 1

Sven op 1

Machtspositie Poetin 'ernstig verzwakt'

Binnen de Russische machtsstructuur zijn er altijd fracties geweest, maar Poetin verliest zijn grip, zegt Sauer. "Je hebt de regering, die is in dit conflict volkomen afwezig. Van de minister-president (Michail Misjoestin, red.) hebben we bijvoorbeeld nog niets gehoord. Zij zijn allemaal fel tegen deze oorlog, maar houden hun mond dicht."

"Maar je hebt ook mensen als Kadyrov en Prigozjin, die vinden dat er een atoombom moet worden ingezet. Dan heb je nog de generaals en de Russische veiligheidsdienst, de FSB. Het zijn allemaal kampen die Poetin tot nu toe wist te controleren, omdat hij er ver boven stond. Nu is hij er onderdeel van geworden."

Poetin is niet meer in staat om te doen en laten wat hij wil, concludeert de Ruslandkenner. "Zijn machtsbasis is ernstig verzwakt. Dat zal er waarschijnlijk toe leiden dat hij een keuze moet maken met welke fractie hij in zee gaat."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie