Buitenland
WNL

Poetin door aanval op Krimbrug 'dichterbij ondergang': maar wat wordt zijn respons?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Poetin door aanval op Krimbrug 'dichterbij ondergang': maar wat wordt zijn respons?

Dat de Krimbrug is aangevallen betekent dat de Russische president Vladimir Poetin “wederom een stap dichterbij zijn ondergang is”, maar Moskou blijft tot dusver opvallend stil. Dat zegt oud-Ruslandcorrespondent Pieter Waterdrinker.

De vraag is of Rusland met een reactie komt, en hoe die er dan uitziet. Want Waterdrinker krijgt de indruk dat men “nogal schouderophalend aan sommige zaken voorbijgaat”, terwijl we volgens hem in hele serieuze tijden leven. “Zoals in 1962 bij de Cubacrisis, waar het ook nog maar een haar scheelde.”

Op de brug die het door Rusland geannexeerde schiereiland met het Russische vasteland verbindt, brak zaterdag een grote brand uit. Volgens de Russen werd de explosie veroorzaakt door een bom in een vrachtauto. Oekraïne wijst met de vinger naar de Russen en zegt dat zij waarschijnlijk zélf achter de aanslag zitten.

De ontploffing is het resultaat van een interne machtsstrijd in Moskou, suggereert het kantoor van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. “Opgemerkt moet worden dat de ontplofte vrachtwagen, volgens alle aanwijzingen, de brug vanuit Russische kant is opgereden. Het is dus in Rusland waar de antwoorden moeten worden gezocht. Dit alles wijst duidelijk op een Russisch spoor”, zei een adviseur van Zelenski.

‘Enorme klap voor Poetins prestige’

Poetin heeft inmiddels betere beveiliging van de belangrijke Krimbrug bevolen. Door de ontploffing stortte een deel van de verkeersbrug in, maar inmiddels is het verkeer weer hervat op het rijdek dat niet is beschadigd. Ook treinen op de ernaast liggende spoorbrug rijden weer. “Poetin heeft zijn hele lot verbonden aan dat hij de nieuwe geannexeerde gebieden nooit opgeeft, en zeker ook de Krim niet”, zegt Waterdrinker over de huidige situatie. “De Krim was in 2014 zijn cadeautje aan zichzelf, en de brug die gebouwd werd en die in 2017 af was, was de bekroning daarvan. Dus de aanslag is een enorme klap voor Poetins prestige.”

Wie is er verantwoordelijk?

Niemand weet wie precies verantwoordelijk is voor de aanslag, zegt Waterdrinker bij WNL In de Kantine op NPO Radio 1. “Datzelfde geldt ook voor de aanslag op de Nord Stream-pijpleiding vorige week”, zegt hij. De vrachtwagen stond volgens de Russen op naam van iemand uit regio Krasnodar in het zuiden van Rusland. “Die zegt dat hij er zelf niets mee te maken heeft, dat kan”, aldus Waterdrinker.

“We zitten natuurlijk in een enorm geopolitiek conflict, een proxy-oorlog. We hebben ook allemaal Homeland gezien: het zou ook best kunnen dat de aanslag georganiseerd is mede met behulp van de Amerikanen”, zegt Waterdrinker. “We weten het niet. Alle complottheorieën doen de ronde.”

Zit Poetin zelf achter de aanslag?

Ook het idee dat Poetin zelf achter de aanslag zit wordt door de oud-Ruslandcorrespondent geschetst. “Een soort operatie als rechtvaardiging voor het te nemen van een extra escalatie en extra stappen”, zegt Waterdrinker. “Nu vraag je je af of dat kan, want militair kan hij, behalve na het inzetten van een atoomwapen, niet veel meer doen.”

En over dat laatste doen veel mensen vrij luchtig, stelt Waterdrinker. “Je moet gewoon zien wat er gebeurt. Eergisteren zei Biden: jongens, het is twee voor twaalf, een nucleair ‘Armageddon’ sluit ik niet uit.” De Amerikaanse president gaf aan dat hij vindt dat de nucleaire dreiging “terug is op het niveau van de Koude Oorlog”.

“Waarom zegt hij dat?”, vraagt Waterdrinker zich af. “Over het algemeen kun je er van uitgaan dat de Amerikanen meer informatie hebben dan wij. Dat is één ding”, legt hij uit. “Het tweede ding is dat Poetin zichzelf steeds verder in een hoek heeft gemanoeuvreerd. hij staat in bepaalde opzichten met de rug tegen de muur, zeker na zijn toespraak onlangs, en ook het hele vertoon op het Rode Plein, waar hij zei dat het Westen het ergste moet verwachten wat wapens betreft.”

‘We weten niet wat er in zijn hoofd omgaat’

India en het pro-Russische China hebben duidelijke waarschuwingen gegeven aan Poetin over het gebruik van nucleaire wapens: doe het niet. Toch stelt dat niet volledig gerust, zegt Waterdrinker. “We weten niet wat er in het hoofd van Poetin omgaat. We weten wel dat wát in zijn hoofd omgaat, het lot van zijn land en van een groot deel van de wereld gaat bepalen.”

Rusland is door het beginnen van de oorlog afhankelijker geworden van China. “Maar diplomatieke relaties kun je altijd wel weer helen als die stuklopen”, stelt hij. “Het is nu voor Poetin ook zaak om te overleven, zeker ook politiek-intern in Rusland. Dat maakt het zo volstrekt gevaarlijk, en ook onvoorspelbaar en ondoorzichtig. Deze aanslag is het zoveelste bouwsteentje in een proces waarvan we gewoon niet weten waar het naartoe gaat.”

WNL In de Kantine

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie