Politiek
NOS

Debat over Nederlandse IS-vrouwen: 'Het is een grote poppenkast'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Debat over Nederlandse IS-vrouwen: 'Het is een grote poppenkast'

Het ging er donderdag hard aan toe in het Kamerdebat over de Nederlandse IS-vrouwen. "Partijen aan de linkerkant verwijten de rechterkant hardvochtig te zijn. En partijen aan de rechterkant verwijten de linkerkant dat ze slap optreden tegen verschrikkelijke misdaden", vat politiek verslaggever Lars Geerts het debat samen in Met het Oog op Morgen.

Voor Omar was dat vooral frustrerend. Zijn nichtje is Chadia B. en zit al tijden vast in een Koerdisch kamp in Syrië. Hij heeft haar al twee jaar niet gesproken. "Maar ik weet via via over haar situatie."

"Ze heeft een ontstoken voet, omdat die geamputeerd is. En psychoses. We hebben geprobeerd medicijnen erheen te krijgen." Maar dat is tot nu toe niet gelukt. "We weten dat ze voor het hek staat met een brief 'Mama komt me ophalen'. Ze lijkt te denken dat ze in Turkije is."

Boos op overheid

Omar en zijn familie nemen het de overheid kwalijk dat hun nichtje in het kamp zit. "Het is een lang verhaal. Maar er zijn heel veel fouten gemaakt." Chadia B. deed eerder al een uitreispoging, maar werd toen opgepakt op Schiphol. "Ze heeft in een instelling gezeten en psychoses gehad."

"Wij hebben toen aan de bel getrokken: we kunnen dit niet aan. Ik heb gezegd: pak haar paspoort af. Dat is niet gedaan. En daarna heeft ze alsnog kunnen afreizen naar Syrië. Dat voelt tot op de dag van vandaag als straf."

Afsluiten

In Nederland staat de zaak nog uit: de rechter wil Chadia B. spreken. Maar zo lang ze in het kamp zit, is dat niet mogelijk. "We hebben het nu een aantal jaar geprobeerd. Hoe lang moeten we nog wachten? We willen verder met ons leven. En het boek gewoon sluiten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie