Podcast

Podcast De Dag: over het terughalen van Nederlandse IS-vrouwen 

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: over het terughalen van Nederlandse IS-vrouwen 

Er klonk altijd een resoluut 'nee' op de vraag of Nederland Syriëgangers terug zou halen. Dit weekend gebeurde het toch.

#856 - Over het terughalen van Nederlandse IS-vrouwen  - De Dag

Voor het eerst heeft Nederland afgelopen weekend zelf een Nederlandse IS-vrouw uit Syrië gehaald, zodat zij hier in Nederland berecht kan worden. Morgen wordt deze Ilham B. voorgeleid. Het was een gevaarlijke missie, aldus minister Grapperhaus, maar nodig omdat ze anders een eventuele straf ontloopt. Ook drie kinderen reisden mee terug met het Nederlandse konvooi.

Het is opmerkelijk, want het kabinet en een meerderheid van de Tweede Kamer willen niet dat Syriëgangers worden teruggehaald. Tegenstanders zijn bang dat na Ilham B. nog meer vrouwen en kinderen volgen. Grote vraag is: welk risico vormen zij?

Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen heeft de kampen waar deze vrouwen zitten talloze keren bezocht en ook veel met hen gesproken. Hij vertelt in podcast De Dag over hun leven daar, hun denkbeelden en waarom het volgens hem zo lang duurt om ze terug naar Nederland te halen.

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

Ster advertentie
Ster advertentie