Buitenland
KRO-NCRV

Hoe is het met IS? 'Als we ze voorgoed willen verslaan, moeten we iets aan de oorzaken doen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe is het met IS? 'Als we ze voorgoed willen verslaan, moeten we iets aan de oorzaken doen'

Het plan voor een groot kalifaat is mislukt, maar het IS-gedachtegoed bestaat nog steeds en er zijn nog strijders actief. In Spraakmakers vertellen experts hoe IS er lokaal voorstaat en hoe de organisatie voorgoed te verslaan is.



De ministers van Buitenlandse Zaken kwamen maandag bij elkaar in de coalitie tegen IS om te praten over hoe Islamitische Staat voor altijd te verslaan is. Volgens Ana van Es, correspondent Midden-Oosten, is IS behoorlijk gekortwiekt en zijn het nu meer milities en groepen. "Het is geen staat meer, maar ze fungeren meer als terreurgroep."

Dit is niet het moment

Het doel is ongewijzigd, namelijk het oprichten van een kalifaat. Volgens Van Es broeden de tienduizenden overgebleven strijders op een goed moment om weer naar buiten te treden. "Dit is niet het moment. Vanuit het oogpunt van IS is dat bijvoorbeeld wanneer de internationale anti-IS-coalitie vertrekt uit Irak."

Niet veilig

Volgens Mart de Kruif, oud-commandant van de Nederlandse Landstrijdkrachten, zijn we nog lang niet veilig voor ISIS. "Trump verklaarde na de dood van leider al-Baghdadi dat IS was uitgeschakeld, maar dat is een hele naïeve voorstelling van zaken."

Volgens De Kruif verschilt de slagkracht van de organisatie omdat er allerlei verschillende cellen in meerdere landen actief zijn. Ze zijn militair dan ook heel lastig te verslaan, iets waar De Kruif sowieso niet de oplossing in ziet. "Militaire oplossingen zijn zelden de eindoplossing. Je moet kijken naar de structuren van een conflict."

Een van de oorzaken van het ontstaan van IS is dat mensen zich niet gehoord voelen. Kort gezegd leidt dat tot zo'n diepe kloof, dat mensen vervallen in terreur, legt De Kruif uit.

Geen snelle oplossing

Er zijn volgens De Kruif geen snelle oplossingen voor dit probleem. "Stop eens met te denken dat we dit snel kunnen fixen." Volgens hem zou de internationale wereld ambitieuze plannen moeten hebben voor de ontwikkeling van landen die achterstaan. "Dat begint met behoorlijk bestuur en het vertrouwen van mensen daarin."

En hoewel het dan niet binnen tien of twintig jaar opgelost kan worden, de situatie is "ook niet hopeloos", besluit De Kruif.

Luister naar Mart de Kruif en Ana van Es over IS:

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie