Naar homepage
Politiek

Splitsing binnen Forum voor Democratie: 'Ik verwacht dat een deel naar JA21 gaat'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Splitsing binnen Forum voor Democratie: 'Ik verwacht dat een deel naar JA21 gaat'

"Ik denk dat de kans groot is dat een deel zich bij JA21 zal aansluiten", zegt politiek journalist Leonard Ornstein bij Spraakmakers. Hij reageert op het vertrek van Tweede Kamerleden Wybren van Haga, Hans Smolders en Olaf Ephraim bij Forum van Democratie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een paar weken na de verkiezingen scheurt de partij Forum voor Democratie in tweeën. Drie leden gaan zelfstandig verder in de Tweede Kamer, maar Ornstein verwacht dat een deel daarvan zich dus zal aansluiten bij JA21 van Joost Eerdmans. "Eerdmans en Smolders kennen elkaar al uit de tijd van Pim Fortuyn."

Baudet corona

"Het was voorspeld dat er iets zou gebeuren binnen de partij", zegt Ornstein die woensdag nog in Den Haag was. "Er was toen natuurlijk die hele merkwaardige situatie rond corona. Er werd gefluisterd in de Kamer dat Baudet corona had."

Baudet werd bij de Kamervoorzitter geroepen maar ontkende de geruchten. Ornstein: "Ik vond het heel raar dat de Kamer niet doorvroeg: laat even zien dat u geen corona hebt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Daarnaast was er nog het grote verschil van mening tussen Van Haga en Baudet over de "beroemde poster" over vrijheid op 4 en 5 mei. Daarop werden de coronamaatregelen in verband gebracht met de onvrijheden tijdens de Duitse bezitting in WOII/

50Plus

Ornstein noemt het jammer voor de kiezer, dat daags naar de verkiezingen twee partijen splitsen. Onlangs werd bekend dat de partij 50Plus uit de Kamer verdwijnt. Fractievoorzitter Liane de Haan stapte op, en nam haar zetel mee.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie