Politiek
BNNVARA

Henk Nijboer (PvdA) over Voorjaarsnota: 'Geschrokken om bezuinigingen op onderwijs'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Henk Nijboer (PvdA) over Voorjaarsnota: 'Geschrokken om bezuinigingen op onderwijs'

Na jaren van financiële overvloed gaat het kabinet bezuinigen. Niet alle oppositiepartijen zijn het eens met de voorstellen in de Voorjaarsnota. Sterker nog, "als ze de voorstellen niet wijzigen, dan gaan wij ze niet steunen", zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Er moeten miljarden worden gevonden voor Groningen, steun aan Oekraïne, extra asielverzoeken en oplopende rente op de staatsschuld. Henk Nijboer (PvdA) noemt de Voorjaarsnota een "voorjaarspuzzel". "Ik heb technisch nog nooit zo'n slechte Voorjaarsnota gezien", aldus het Tweede Kamerlid. "Bijvoorbeeld de 28 miljard aan klimaatmaatregelen zijn er niet in opgenomen. Het is bijna onnavolgbaar wat er gebeurt. Uiteindelijk heb ik nu ongeveer helder wat het kabinet van plan is en ik ben het niet met alles eens."

Bezuinigingen onderwijs in Voorjaarsnota

Nijboer is ontevreden over het gemis van de aanpak van vermogensongelijkheid: "Terwijl de inflatie toeneemt, zie je dat bedrijven winsten maken en de lonen achterblijven." Het kabinet zoekt het direct in bezuinigingen. Dat, terwijl de meerderheid van de Kamer eind vorig jaar het kabinet opriep om níet te gaan bezuinigen, en in plaats daarvan de belastingen op winsten en vermogens te verhogen.

"Ik schrok erg om de bezuinigingen op onderwijs, dat had ik niet zien aankomen", vervolgt Nijboer. "Bijna een miljard aan minder geld voor onderwijs. Dat wordt heel technisch beschreven en daarom noemde ik het ook een puzzel. Maar als je bijna een miljard minder aan loon en prijsbijstelling geeft, betekent dat minder geld voor salarissen voor docenten in het basisonderwijs, op het MBO en hoger onderwijs, en dat kunnen wij niet dragen. Dat vind ik ook onbegrijpelijk, dat ze daartoe hebben besloten."

Nieuwe Voorjaarsnota

Tegen Nu.nl zeiden Groenlinks-leider Klaver en PvdA-Leider Kuiken in februari: "Als de coalitie toch met een bezuiniging komt, zijn we uiteindelijk bereid tegen wetten en begrotingen te stemmen." PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zegt dat de partij er nog steeds zo over denkt. "Als ze de voorstellen niet wijzigen, dan gaan wij ze niet steunen."

Kortom: Nijboer pleit voor een nieuwe Voorjaarsnota. "De stijgende rekeningen zijn er en die moeten ook worden voldaan. (...) Dat kan wat ons betreft gewonnen worden door een hogere winstbelasting van bedrijven die enorme winsten maken, die zie je maar toenemen zelfs met deze hoge inflatie. En door een miljonairsbelasting in te voeren. Zo kun je ook de gaten dichten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie