Politiek
NOS

Teleurstelling na vertrek oud-Kamervoorzitter Arib: 'Ze is wel echt ongeduldig geweest'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Teleurstelling na vertrek oud-Kamervoorzitter Arib: 'Ze is wel echt ongeduldig geweest'

Voormalige en huidige Kamerleden reageren geschrokken op het vertrek van oud-Kamervoorzitter Arib uit de Tweede Kamer. Ook voormalig PvdA-politica Hedy d'Ancona vindt het jammer, zei ze in NOS Met het Oog op Morgen.

Afgelopen woensdag lekte uit dat het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer onder leiding van Bergkamp, een extern onderzoek laat instellen naar het optreden van Khadija Arib in haar tijd als voorzitter. Aanleiding waren klachten over grensoverschrijdend gedrag door de PvdA'er.

Aangifte

Arib wist van niets en noemde het een dolksteek in haar rug door Bergkamp. Omdat ze zich ook onvoldoende gesteund voelt door haar eigen partij besloot ze op te stappen uit de Tweede Kamer. Ze voelt zich onheus bejegend en meent dat het presidium helemaal niet het recht heeft om een onderzoek in te stellen naar een zittend Kamerlid.

Het presidium gaat aangifte doen vanwege het lekken van vertrouwelijke informatie in de zaak rond Arib. Bergkamp gaat morgen naar de politie, laat haar woordvoerder weten.

Ongeduldig

"Ik vind het geen staaltje van fantastische communicatie. Arib was een fantastische Kamervoorzitter, dat is echt zo. Iedereen vindt dat. Dat ze nu pas onderzocht moet worden, omdat ze voorzitter wordt van een onderzoekscommissie waarin ze met ambtenaren te maken krijgt. Dit gaat mij te ver", aldus d'Ancona.

"Ze is wel echt ongeduldig geweest. Om ineens zonder enig overleg eruit te stappen en te zeggen dat ze er genoeg van heeft, terwijl er nu allemaal steunbetuigingen komen", aldus d'Ancona. "Het is één en al gekwetstheid. Het zou me niet verbazen als Vera Bergkamp nu ook opstapt, want die moet dinsdag als de Kamer weer bijeenkomt Arib gaan uitzwaaien."

oog hedy

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie