Binnenland
WNL

VVD-Kamerlid Ellian over kwestie Arib: 'Ik voel me er ongemakkelijk bij'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-Kamerlid Ellian over kwestie Arib: 'Ik voel me er ongemakkelijk bij'

Woensdagavond lekte via NRC uit dat het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, een onafhankelijk onderzoek wil instellen naar het optreden van oud-Kamervoorzitter Arib in haar periode als Tweede Kamervoorzitter van 2016 tot april 2021. De aanleiding waren twee anonieme brieven waarin zij werd beschuldigd van "machtsmisbruik", een "schrikbewind" en "een onveilige werkomgeving", zo schrijft NRC. 'Ongemakkelijk' om naar te kijken vindt VVD-Kamerlid Ulysse Ellian.

"Het zou goed zijn als de Tweede Kamer uitstraalt dat men vriendelijk met elkaar omgaat en zich bezighoudt met het landsbestuur," begint Ellian in WNL In de Kantine. "Maar als ik dit dan weer zo zie, dan kan ik me voorstellen dat mensen thuis denken: er gebeurt zoveel in de wereld en jullie houden je hiermee bezig? Ik voel me er ongemakkelijk bij."

Gedrag in de Kamer

Ellian zegt zich ook te storen aan het gedrag in de Kamer. "Als ik terugdenk aan wat de Kamer vroeger uitstraalde, toen ik het zag op TV, dan zag je mensen die scherp waren maar wel vriendelijk naar elkaar. Als burger keek je daar naar en dan had je er wel vertrouwen in dat ze goede beslissingen zouden nemen voor het land." Door het gescheld en gedreig van nu, staat dat vertrouwen vanuit de burger onder druk vindt Ellian.

Dieptepunt was de tweet van FVD-Kamerlid Van Houwelingen. Van Houwelingen twitterde een bewerkte foto van ministers Ernst Kuipers (Volksgezondheid) en Karien van Gennip (Sociale Zaken) waarop het lijkt alsof zij de nazivlag hijsen. "Of er sprake moet zijn van schorsing voor een actie buiten de Kamer vind ik lastig. Anderzijds je bent wel 24 uur per dag Kamerlid. Dus het zou niet gek zijn."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie