Politiek
WNL

Wopke Hoekstra (CDA) zet zich af tegen de VVD: 'Wat je belooft moet je waarmaken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wopke Hoekstra (CDA) zet zich af tegen de VVD: 'Wat je belooft moet je waarmaken'

CDA-leider Wopke Hoekstra heeft zojuist de campagne van zijn partij gelanceerd. In zijn eerste speech als lijsttrekker haalde hij hard uit naar premier Mark Rutte. Volgens Hoekstra is het gebrek aan vertrouwen in de politiek de erfenis van 10 jaar VVD, zo zei hij tijdens de online-campagnebijeenkomst van het CDA in Eindhoven.

Video niet beschikbaar

"Ik ga niet doen alsof het de afgelopen tien jaar alleen maar kommer en kwel was. Dat zou niet realistisch zijn", licht Hoekstra toe in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. "Tegelijkertijd is het wel zo dat veel van de problemen die we al een hele tijd hebben, zoals de georganiseerde misdaad, het gebrek aan vaste contracten, de woningmarkt en de veiligheid op straat, er nog steeds zijn", zegt hij. Hij benadrukt hoe belangrijk het is dat deze problemen 'frontaal worden aangepakt' na de coronacrisis.

Volgens de CDA-leider heeft VVD niet genoeg gedaan aan deze problemen. "Ik vind dat politici voorzichtig moeten zijn met wat ze beloven", zegt hij. "En wat je belooft, dat moet je ook waarmaken." Alle problemen waarbij de 'goedwillende middenklasse' mee worstelt liggen als corona achter de rug is gewoon weer op tafel, stelt hij.

Nederland na corona

En dus is het wat Hoekstra betreft tijd voor een 'nieuw begin'. "Het is tijd voor een perspectief op heel veel onderwerpen die nog steeds met ons meetorsen en die na corona gewoon weer op tafel liggen", zegt hij. "Of het nu gaat om de arbeidsmarkt, over de flexbanen, of het leenstelsel wat we wat mij betreft moeten inruilen voor een basisbeurs", somt hij op. "En daarom is de vraag ook echt: wie wil je nou dat na 17 maart de minister-president is van ons land?"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie