Politiek
NOS

Kabinet onder vuur om openhouden scholen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kabinet onder vuur om openhouden scholen

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer tijdens het debat over coronavirus het besluit verdedigd om de scholen open te houden, maar stuitte op forse kritiek en vraagtekens van zowel oppositiepartijen als coalitiepartijen. Die vragen zich af waarom scholen in ons land openblijven, nu het kabinet wel andere maatregelen neemt in de bestrijding van het coronavirus.

Presentator Jurgen van den Berg sprak er in het NOS Radio 1 Journaal over met politiek verslaggever Lars Geerts.

Video niet beschikbaar

PVV-leider Wilders noemde het openhouden van scholen "onverantwoord" en "spelen met mensenlevens". In veel Europese landen, waaronder Italië en Denemarken, blijven scholen wel dicht.

"Het is niet zo dat ik wil dat die scholen nou zo nodig open blijven," zei premier Rutte, "maar ik volg de adviezen van deskundigen die zeggen dat de medische risico's bij kinderen aanzienlijk minder zijn. En ik luister naar instanties die zeggen dat als we scholen gaan sluiten, we veel mensen gaan missen in sectoren zoals de zorg, de GGD's de brandweer en de politie." De premier sprak met klem tegen dat er sprake is van het "spelen met mensenlevens".

Geen boete als kind thuis blijft

Behalve de PVV denken ook Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, 50Plus, Denk en PvdA dat de scholen beter dicht kunnen. Die laatste partij stemde echter niet in met een motie van de PVV om de scholen per direct te sluiten. De motie werd niet aangenomen.

Een motie waarin stond dat ouders die hun kinderen thuis houden daarvoor geen boete moeten krijgen, haalde het wel.

Gevolgen economie

Verder leven er vragen over het beperken van de economische schade. Volgens minister Hoekstra (Financiën) zal het kabinet "alles doen om schade zo veel mogelijk te beperken". Er zou "tot 60 procent van de staatsschuld kunnen worden uitgegeven".

Omgerekend zou het om 90 miljard euro kunnen gaan. Kamerleden willen meer weten over de specifieke maatregelen die het kabinet daarmee zou kunnen nemen.

Vliegverkeer

Rutte reageerde ook op een andere wens die in de Kamer leeft over weren van vluchten uit risicolanden. Het kabinet onderzoekt of dat kan maar wil eerst uitzoeken of daarmee de aanvoer van medicijnen niet in gevaar komt.

Mocht het weren van vluchten om die reden niet kunnen, wil het kabinet nog bekijken of passagiers uit risicolanden getest kunnen worden, zoals een deel van de Kamer wil.

Harde kritiek in Kamerdebat over corona-aanpak

Ster advertentie
Ster advertentie